02/04/21

Interview: Stel Tentoon #3: Matthijs van der Burgt


STEL TENTOON EXPO #3 - MATTHIJS VAN DER BURGT (CAS-CO)


Van 2 tot en met 11 april kan je tijdens de derde editie van Stel Tentoon de werken van Matthijs van der Burgt ontdekken. Deze kunstenaar bewandelt de vage lijn tussen fotografie en lichtkunst en onderzoekt onderwerpen als perspectiefprojectie en -vervorming. Hoog tijd om de man achter de kunst te leren kennen.


Kan je wat meer vertellen over de expo?


Ik wil niet direct iets vertellen met wat ik doe of toon, mijn werken hebben geen of weinig narratief. Er zijn wel een aantal thema’s die mij interesseren. Het gaat dan vooral over licht en (analoge) fotografie, want in heel het fotografisch mechanisme zitten veel interessante elementen. Perspectiefvervorming en het verschil tussen vlak en ruimtelijk zijn ook dingen die hier aan bod komen.


Welke werken ga je tentoonstellen?


Ik toon drie werken. Het eerste is een structuur waarin er in perspectief een cirkel wordt gevormd; op het eerste zicht is het een vorm die weinig lijkt te zeggen, maar vanuit één standpunt is het een volmaakte cirkel, drie dimensies worden gebruikt om in twee dimensies een vorm te tekenen. Dat ‘juiste’ standpunt ligt er niet vingerdik op, ik vind die ruimtelijkheid van de ‘nietszeggende’ vorm net interessanter dan de cirkel zelf.
Het tweede werk zijn canvassen waarop de lijn tussen fotografie en schilderkunst wordt bewandeld, het zijn canvasdoeken die lichtgevoelig zijn gemaakt en op een bepaalde manier zijn geplooid en zo belicht met zonlicht, die zijn dan verder ‘ontwikkeld’ waarna er zich een beeld vormt van waar in de plooien het zonlicht viel.
Het laatste werk is een werkende projectie op een gebroken vlak waar iets meer een stap richting kleur wordt gezet, het is vooral ’s avonds dat dit meer tot zijn recht komt in de ruimte.


Vanwaar die fascinatie voor licht?


Licht is iets heel alomtegenwoordig. Het kan heel mooi vallen op oppervlaktes en er is altijd die wederkerige relatie tussen een object en het licht; een object kan alleen gezien worden doordat er licht op valt en licht kan alleen maar gezien worden als het op een object valt. Dat kan voor hele mooie dingen zorgen.


Hoe ben je begonnen met kunst?


Ik heb een professionele bacheloropleiding fotografie gevolgd, waarin fotografie als beroep heel hard naar voor komt, maar ik week meer en meer af richting autonoom werk. Na die opleiding heb ik in een masterjaar beeldende kunsten fotografie zelf een beetje laten liggen en ben op zoek gegaan naar andere media en technieken waarin de karakteristieken van fotografie wel nog doorkomen, zonder dat echt te zijn.


Hoe heb je de overstap gemaakt van fotografie naar kunst?


Ik wil geen uitspraak doen over het al dan niet ‘kunst’ zijn van fotografie, maar fotografie op zich begon voor mij heel registratief te worden. Je kan een heel mooi of interessant beeld maken, maar dat daait vooral rond één beslissend moment. Het is vooral dat moment dat wordt opgenomen door de camera. Die registreert wat er gebeurt en dat is het grootste deel van het werk. Ik wou misschien ook wel meer fysiek, met mijn handen aan de slag gaan.


Heb je tips voor creatieve jongeren die niet goed weten waar te beginnen?


Een fout die ik wel maak is te veel wikken en wegen, gewoon doen en niet te beredeneerd blijven trappelen ter plaatse lijkt mij – ook voor mijzelf – geen slechte tip. Verder krijg je bijzonder veel gedaan als je strak tegen een deadline zit, dus deadlines stellen of krijgen en stress in iets productief omzetten is iets wat heel hard werkt.


Wat is jouw band met Leuven en Stelplaats?


Ik woon al zo’n 26 jaar in Leuven en ben hier dus opgegroeid. Stelplaats is een geweldige plek, waar ik graag naartoe ga met evenementen, zoals nacht bijvoorbeeld. Ik weet niet of er echt sprake is van een band, maar het is sowieso wel een coole plek. Het is een ruimte die met deze reeks tentoonstellingen ook uitnodigt uit om kunst in de ruimte te tonen en na te denken over hoe je (vlakke) werken in deze specifieke ruimte kan tonen.


Interview door Annelies Rom.
Beelden door Vijfvoortwaalf.

website
IMG 6711
IMG 6712
IMG 6703
IMG 6763
IMG 6746
IMG 6733
IMG 6784
IMG 6751
ANDERE BLOGPOSTS