Er zijn 3 mogelijkheden om de Hal van Stelplaats te gebruiken of huren:

1 Gratis gebruik

Weinig ruimte nodig en weinig materiaal nodig? Je hebt bijvoorbeeld tafels, stoelen en wat vierkante meter nodig voor die ene workshop die je al zo lang wou organiseren, je zoekt een gezellige plek om dat gedurfde debat, talk of voorstelling te laten plaatsvinden, wou al wel langer eens die collectieve tekensessie organiseren of die vette petanquewedstrijd? Wees al-tijd welkom!

Stelplaats stelt haar ruimte en basis aan materiaal hiervoor gratis ter beschikking. Wat bieden we:

 • oppervlakte hal: 800m²
 • tafels en stoelen + zetelhoekjes (bij mooi weer ook een buitenterras)
 • pooltafel + tafelvoetbal (binnen)
 • 2 petanquebanen (buiten)
 • elektriciteit, wifi, verwarming
 • optioneel: bar met vast drankaanbod

Voorwaarden: je hebt de plek niet privé voor jou alleen en houdt rekening met andere activiteiten die tegelijk kunnen doorgaan in Stelplaats (bv. klanten van de ateliers die passeren, skaters die langskomen, de bar die toevallig open is…). Lekker gezellig samen, toch!

2 Partnerschap


Let’s team up! Stelplaats heeft zelf maar 4 handen in 1 week, maar houdt wel van véél coole ideeën waar het graag haar schouders mee onder zet. Broed je dus zelf op een nieuw project XS of XL, maar zoek je, naast fysieke ruimte, ook een partner om je project mee te vervolledigen en te realiseren? Dan zit de kans erin dat we goede vrienden kunnen worden! Want 1 + 1 = 3, toch?


Wat houdt een samenwerking in:

 • Afhankelijk van de ideeën van beide partijen bekijken wat samen mogelijk is en stemmen het project en de missies op elkaar af. We zetten elkaars sterktes maximaal in. We maken er samen een uniek verhaal van.
 • Praktisch: welke dagen kan dit? Moet ik dan huur betalen? Welke (bar)inkomsten krijg ik? Moeten we materiaal kosten betalen? Stelplaats is van het principe als je samen iets organiseert, het ook voor beiden een win moet zijn. Afhankelijk van de type samenwerking die we op poten zetten, bekijken we navenant ook de praktische en financiële kant. Hier hebben we geen vaste formule voor, maar zoeken we naar een evenwicht zodat inkomsten en uitgaven voor beiden partners interessant blijft.
 • Een mogelijks (!) voorbeeld: vzw x organiseert een Silent Disco’s en zoekt een locatie hiervoor. Stelplaats vindt dit een interessant project, maar heeft zelf niet de kennis en tijd om dit zelf te organiseren. Vzw x biedt als voordeel voor Stelplaats het gekende concept, boekt de dj’s en het materiaal dat Stelplaats niet in huis heeft. Stelplaats biedt als voordeel voor vzw x een ingerichte hal, een bar met barpersoneel, stelt haar materiaal en personeel ter beschikking, betaalt auteurskosten en eventuele security. Er wordt geen huur betaald door vzw x en de ticket inkomsten behoudt vzw x zelf. De barinkomsten zijn dan weer voor Stelplaats. We communiceren het event als een gedeelde samenwerking tussen de twee partners.

3 Externe verhuur

Stelplaats zal één keer per week de ruimte verhuren aan externe initiatieven zodat zij zelfstandig hun project kunnen realiseren.

Waarom?
Ondanks de vele aanvragen koos Stelplaats er bewust voor om vanaf 2020 geen 7/7 klassieke verhuurzaal meer te zijn.

Zo’n plek kan op korte termijn wel veel volume genereren voor diverse initiatieven, maar mist zo al snel een smoel en is daarom op lange termijn niet per se de meest interessantste piste. Ook ontdekten we dat deze individuele verhuur voor een monopolie op de ruimte zorgt, waardoor terugkerende, duurzame concepten minder ruimte krijgen zich te ontplooien. Tegelijk is Stelplaats ook geen witte kubus die we makkelijk kunnen transformeren op maat van elk idee en is een 7/7 verhuur zeer arbeidsintensief voor de 4 werkhanden die Stelplaats telt.Stelplaat erkent wél de nood in Leuven voor kortstondig gebruik van ruimtes. Daarom wil het 1x per week haar plek ter beschikking stellen.


Stelplaats werkte een vaste manier van werken uit voor het inrichten en gebruiken van de ruimte. Want goede afspraken is goede vrienden, toch?


Wat biedt Stelplaats:

 • what you see is what you get - principe: de hal (800m²) met tafels, stoelen, zetelhoekjes, …
 • uitbreiding met terras en buitenruimte bij goed weer
 • een volledig uitgeruste bar met vast drankenaanbod en vast barpersoneel
 • wifi, verwarming, elektriciteit, sanitair
 • één projectmanager die voor en tijdens je event klaar staat om al je vragen te beantwoorden & te helpen waar nodig.

Belangrijk! De andere werkingen binnen Stelplaats moet tijdens jouw event nog steeds toegankelijk blijven voor andere bezoekers (klanten van de ateliers, muzikanten die komen repeteren, skaters die komen skaten, …). De hal zal dus nooit volledig privé gebruikt kunnen worden.

Praktisch?
Voorwaarden, huur, drankinkomsten,…?
>>>
Dat ontdek je hier hélemaal in detail
Neem dit document grondig door voor je een aanvraag indient.