28/05/25
Een bushalte als eindhalte? Niet voor Matisse van de Wal

Met een zelfgebouwde bushalte op ware grootte sluit Leuvenaar Matisse van de Wal (17j), laatstejaarsstudent Audiovisuele Vorming aan Sint-Lukas Brussel, zijn middelbare schooltijd af. Geen digitale render of maquette, maar een fysieke 1‑op‑1 constructie van gerecupereerde materialen: een opvallend statement in de vorm van een bushokje.
Het werk kreeg de titel Brussels Bus Project: Sainte Oublié, geïnspireerd op de typische haltes van de Brusselse vervoersmaatschappij MIVB. Maar de naam verraadt al dat er meer achter zit. “De naam komt eigenlijk voort uit een combinatie,” legt Matisse uit. “Ik hou van Sint-Gillis, maar ik toon mijn bushalte in de Noordwijk, een wijk die voor mij vaak vergeten wordt. Door die twee samen te brengen, kwam ik op ‘Sainte Oublié’.”
De bushalte bestaat uit oude stukken metaal, plexiglas, hout en andere materialen die hij grotendeels op straat vond.
"Niet alles is van op straat, maar het meeste wel. Dat vond ik belangrijk – om iets te maken van wat anderen achterlaten."
> Matisse
Wekenlang werkte hij aan het project. Eerst met fotografie en beeldonderzoek, daarna bouwde hij het geheel op in een improvis atelier achter in Stelplaats. Het hele maakproces werd vastgelegd op beeld en video. “We hebben echt geprobeerd om het proces zelf mee te nemen, de sfeer van de stelplaats komt er goed in terug.”
De presentatie aan de jury verliep positief. Er waren ook externe juryleden aanwezig die zijn project beoordeelden. “Ze waren kritisch, maar uiteindelijk wel enthousiast. Dat gaf toch wat vertrouwen.”
Toch ziet hij dit niet als een eindhalte. Zijn bushalte mag dan technisch gezien af zijn, voor Matisse is het project nog lang niet uitgereden. “Misschien wordt het ooit een DJ-booth op een feestje, of gewoon een kunstwerk in Stelplaats. Dat zou hier perfect passen bij de sfeer.” In de tuin thuis is helaas geen optie.
Hij kijkt met voldoening terug op het traject, maar zijn blik staat al op de toekomst gericht. “Volgend jaar hoop ik fotografie te studeren aan KASK in Gent.” Voor hij afsluit, wil hij nog graag zijn entourage bedanken. “Zeker een dikke merci aan Arnaud Aerts en Kobe Janssen, zonder hen was dit project nooit gelukt.”





Ruimte voor jongeren(cultuur)
met hal, keuken, club, zeefdrukatelier, skatepark, graffitimuur , sporthal, repetitieruimtes, DJ-studio, vergaderruimte, fietsatelier, kinder- en jongerenpsycholoog