17/12/21
Interview: Clubdiner met Manou Van Den Eynde
Interview: Clubdiner met Manou Van Den Eynde
Manou Van Den Eynde (22) is studente architectuur en verder ook een ambitieuze, bezige bij. Tussen haar schooldeadlines en andere projecten in, vinden we toch een moment om enkele vragen te stellen over haar werk als scenograaf voor het Clubdiner.
Manou, je studeert architectuur aan Sint-Lucas. Wat boeit jou zo aan architectuur?
De veelzijdigheid. Heel veel mensen hebben nog steeds het beeld in hun hoofd van een architect als ‘iemand die gebouwen neerzet’. Maar architectuur is veel meer dan dat. Architectuur is een heel breed vakgebied. Je kan er alle kanten mee uit. Zo kan je architectuur combineren met muziek of zelfs biologie.
Voor mij wordt architectuur ook pas echt interessant in zijn veelzijdigheid. De combinatie met andere disciplines levert de beste resultaten op. Het geeft bovendien ook de ruimte om je eigen fantasie de vrije loop te laten. Creatieve ideeën kunnen omgezet worden in een allesomvattend project.
Wat waren jouw ‘creatieve ideeën’ voor het Clubdiner? Hoe zijn deze verwerkt in de scenografie?
Toen de Clubnacht nog door mocht gaan, was het idee om een totaalervaring te creëren. Ik wou de harde overgang weghalen tussen gezellig tafelen in huis en stevig feesten in een club. Deze twee zijn verzoenbaar met elkaar. Ze kunnen samengebracht worden in één intieme sfeer.
Die intimiteit is dan ook wat ik terug wil brengen in de scenografie. De zilveren satijnen doeken waardoor je de schaduw van de andere gasten kan zien, creëeren een gevoel van verbondenheid tussen de verschillende tafels. De kaarsen dragen dan weer bij tot de intimiteit aan de eigen tafel. Met de hulp van Max Gaublomme en Kobe De Greef kon ik dit allemaal waarmaken.
Het beeld van een club als zwarte doos naast de steenweg wordt dus steeds meer verleden tijd. Hun inrichting en bijbehorende sfeer nemen toe aan belang. Vind je dit een boeiende trend?
Misschien is het mijn beroepsmisvorming als architecte in spe, maar in clubs let ik sowieso hard op de inrichting. Niet alleen de muziek, maar ook het decor is belangrijk voor de ervaring. Ik ben dan ook van mening dat iedereen zich bewust of onbewust laat beïnvloeden door zijn omgeving.
In mijn vrije tijd ben ik ook veel bezig met het zoeken naar een goede inrichting voor clubs. Het is geen gemakkelijke zoektocht omdat een clubervaring iets heel persoonlijk is. De één houdt meer van een club als een donker doolhof terwijl de ander een fel belichte ruimte verkiest.
Wat zou nog een positieve trend kunnen zijn voor clubcultuur?
Een groot probleem is dat beslissingen voor clubs vaak vooral top down gebeuren. Er zit iets scheefs in de machtsverdeling waardoor de middelen en mogelijkheden ontbreken om in de club creatief aan de slag te gaan. Van hogerop wordt er gezegd wat er wel en niet kan.
Stelplaats daarentegen doet het omgekeerde. Zo wordt er afgestapt van het idee ‘de Stad Leuven wil het zus en zo’, maar wordt er actief geluisterd naar jonge mensen zoals ik. Bij Stelplaats krijgen we de kans ons eigen ding te doen. We krijgen de mogelijkheid alles zelf, ‘bottom up’, op te bouwen.
Je bent van Leuven en bekend met Stelplaats. Is een band met de ruimte belangrijk voor jou om aan scenografie te doen?
100 %. Voor mij is ontwerpen zonder context en ruimte gewoon niet relevant. Ik vertrek altijd vanuit dat wat bestaat en probeer met mijn creaties een soort antwoord te bieden op de ruimte. Gewoon ‘plaatsen’ en ‘zorgen dat het er past’ werken voor mij dus niet. Het is complementariteit dat telt.
Ten slotte: wat wil je de gasten van het ClubDiner nog meegeven?
Geniet van en speel vooral ook met mijn ontwerpen! Het is zeker niet de bedoeling ervan af te blijven. Interactie is mogelijk en moedig ik zelfs aan. Zo zag ik bij de vorige editie dat sommigen mannetjes maakten uit het kaarsvet. Hoe leuk is dat!
Verder denk ik dat de gasten hun eigen avond wel zullen maken. Het eten van Nek is sowieso om van te smullen en de sfeer in Stelplaats is doorgaans ook top. Have fun!
Ruimte voor jongeren(cultuur)
met hal, keuken, club, zeefdrukatelier, skatepark, graffitimuur , sporthal, repetitieruimtes, fietsatelier, kinder- en jongerenpsycholoog, jongerenwerking