22/04/24
Interview: Belgium one hundred met Enyim Madugba, Xander Peeters en Marina Sapralyeva
Hallo! Wie zijn de gezichten achter B-100 (Belgium One Hundred) en wat doen jullie in het leven? :)
Ik ben Enyim Madugba, ik ben 19 jaar oud, momenteel studeer ik handelsingenieur, in mijn vrije tijd ga ik aan de slag als modeontwerper. Ik maak ook muziek en organiseer mee evenementen, momenteel ben ik artistiek leider van de B100. Ik heb al 7 fashionshows mee georganiseerd, zoals future fusion dat onlangs plaats vond in Leuven. Ik heb daarna besloten dat ik mijn eigen vzw wou oprichten, de one hundred. Daar ga ik rustig de volgende stappen mee nemen.
Ik ben Xander Peeters, ik studeer event- en projectmanagement. In het middelbaar volgde ik de richting kunst. In de B100 ben ik manager van kunst en productie en organiseer ik mee de events.
Ik ben Marina Sapralyeva, student rechten, daarnaast ben ik ook manager van de B‑100. Ik assisteer vooral de productiemedewerkers.
Samen organiseren jullie B-100, kunnen jullie vertellen wat B-100 is en waar het voor staat?
Enyim: Wij organiseren met B‑100 evenementen waarin muziekartiesten de kans krijgen om op te treden, fashiondesigners de kans krijgen om hun werken te tonen tijden modeshows en kunstenaars hun creaties kunnen tonen in kunstexpo’s. Modellen, graphic designers en managers werken hier ook allemaal aan mee.
Op 26 april zullen we in Stelplaats vieren dat we een vzw zijn, hiervoor nodigen we allemaal mensen die meewerken aan de B‑100 uit, ze zijn welkom om samen met ons iets te drinken. Er zullen ook B‑100 Grammy’s uitgereikt worden, dat zijn awards voor bijvoorbeeld beste vrouwelijk model, beste fotograaf, onze manier om hen te bedanken voor hun inzet.
We willen ook de nieuwe visie en missie van de B‑100 voor volgend jaar naar voren brengen op dit moment.
Wie hopen jullie vooral aan te spreken met B100?
Enyim: Het is ons doel om nieuwe artiesten te bereiken en hen een platform en een plaats te geven waarop ze zich verder kunnen ontwikkelen. We willen ons focussen op het geven van nieuwe kansen in plaats van te focussen op artiesten die zichzelf al hebben ontwikkeld. De eerste stap is altijd moeilijk om te zetten als artiest, dat heb ik zelf ook gemerkt, ik was heel blij toen ik mijn eerste kans kreeg voor mijn eerste fashionshow, die eerste stap was belangrijk om een community uit te bouwen, daarna kon ik het zelf doen.
Marina: Om hier even op aan te vullen, wij vinden het ook heel belangrijk een ‘community’ te creëren: om beginnende artiesten een platform te geven om zich te kunnen uitdrukken en ontwikkelen zodat ze kunnen netwerken en zichzelf verder ontplooien.
Jullie richten jullie vooral op modeontwerpers en muzikanten, waar kunnen zij zich aan verwachten?
Xander: ik denk dat ze zich vooral kunnen verwachten aan heel veel nieuwe opportuniteiten. Kansen om eigen creaties te tonen, nieuwe mensen te leren kennen en zich verder als artiest te ontwikkelen.
Enyim: We willen een groeibasis zijn voor nieuw talent, we proberen zoveel mogelijk mensen hierin te betrekken. Uiteindelijk is elke mens een creatief wezen en maakt graag dingen. Een van onze doelen is om beginnende artiesten erkenning en appreciatie te geven voor wat ze maken. Om een voorbeeld te geven; onlangs kwam een beginnende modeontwerper naar mij, die nog geen ervaring of expertise had, ze waren erg overtuigd over het feit dat ze wouden deelnemen een de B‑100, dus gaf ik hun de eerste kans om hun creaties te tonen. Vaak zijn het heel mooie resultaten.
Wat staat er allemaal op de planning op 26 april?
Marina: In mijn ogen is het vooral een party om te vieren dat we een vzw zijn, we hebben samen al veel verwezenlijkt en meegemaakt. De prijsuitreiking ‘de B100-grammy’s’, is voor mij het leukste. Het is een manier om ons team, iedereen die aan dit project heeft meegewerkt in de bloemetjes te zetten, een moment om iedereen te bedanken.
Enyim: De agenda zal er zo uitzien: we zullen alle artiesten die dag eerst ontvangen. Daarna starten we met de B100-grammy’s. Als volgt komt er een dj draaien, we zien het eigenlijk als een gezellige gathering met een gezellige vibe. Er is ook een kunstexpo van Amber Croone, kunstenares uit Hasselt, ze is vooral bezig met vrije grafiek, prints en zeefdruk. Zij zal de inkomhal aankleden.
Xander: eigenlijk is 26 april de personificatie van alles wat we al gedaan hebben en in de toekomst nog hopen te doen. Er zal muziek, mode en kunst zijn, eigenlijk alles waar wij voor staan. Er komen veel mensen waaronder muzikanten, dj’s, mensen die zich bezighouden met make-up, grafisch designers, mode-ontwerpers.
Enyim: er zitten dus 100 artiesten in de Belgium onder hundred. Het zal fijn zijn hen allemaal terug te zien, ik ben er zeker van dat het een gezellige kunstzinnige avond wordt
Wat hopen jullie nog te bereiken met B-100?
Marina: Wat ik persoonlijk hoop te bereiken met B‑100 en waar ik al veel mee bezig ben geweest is persoonlijke groei. B‑100 is voor mij kansen geven om professioneel bezig te zijn, ik merk ook dat ik dit heel graag doe evenementen organiseren en mee vorm geven. Ik hou van samenwerken met mensen. Daarnaast vind ik het mooi hoe B‑100 uitgroeit tot de droom dat we voor ogen hadden. Ik weet dat we goed op weg en ons dat gaat lukken, we delen allemaal dezelfde missie en visie.
Xander: Voor mij is het belangrijk om jonge artiesten de kans te geven, ik heb dat zelf gemist in mijn vorige opleiding. Mensen de plaats geven om hun creaties te kunnen tonen is voor mij heel belangrijk. Daarnaast vind ik het een mooie kans om verder te groeien in het organiseren van evenementen en een eigen netwerk uit te bouwen.
Waarom is stelplaats de ideale plek voor B-100?
Enyim: Stelplaats is een plaats waar ik altijd al graag ben geweest. Ik heb er ook mijn tweede modeshow gedaan, ik heb me er altijd al heel thuis en welkom gevoeld. Voor mij is het belangrijk dat artiesten buiten Leuven zich daar ook welkom voelen. We vinden het belangrijk hen samen te brengen in stelplaats en met hen er een leuke avond te hebben.
Hebben jullie nog plannen voor de toekomst met jullie vzw?
Enyim: In de zomer organiseren we nog twee modeshows. Eentje zal doorgaan begin augustus de andere eind september. Een locatie en datum hebben we nog niet, dat zijn we nog aan het bekijken met verschillende organisaties en locaties. Een van deze modeshows proberen we te combineren met een kunstexpo’s. De andere proberen te combineren met meer dan en theater, meer cinematisch eigenlijk. Deze zomer focussen we dus eigenlijk vooral op de fashion, de muziek proberen we ook een plaats te geven, maar dat zal voor volgend jaar zijn. Dan willen we graag focussen op de begeleiding van de muziek. Voor kunst en architectuur bekijken we eventueel nog wat we daarmee kunnen doen. Voor nu focussen we ons op het modeaspect van onze werking.
Binnenkort brengen we ook een album uit waar onze artiesten als een jaar aan hebben gewerkt, we zoeken naar een manier om hen te laten optreden binnenkort.
Als na deze zomer onze subsidies binnen zijn hopen we hard te kunnen werken om onze visie en missie nog meer te kunnen waarmaken!
Veel succes!
Interview door Marie Sonate
Beelden door Louise Battig
Ruimte voor jongeren(cultuur)
met hal, keuken, club, zeefdrukatelier, skatepark, graffitimuur , sporthal, repetitieruimtes, fietsatelier, kinder- en jongerenpsycholoog, jongerenwerking