07/11/24
Interview met Dauwke en Soetkin over Sceno Lab #3 CLUB
Stelplaats organiseert voor de derde keer dit jaar de workshop scenografie ‘Sceno-Lab’.
Voor deze derde Sceno Lab bouwen we met architect Dauwke en een groep jonge deelnemers aan een scenografische constructie in de functie ‘Club’. De groep bouwt de constructie in enkele dagen op locatie waarna ze dient als eenmalig experiment voor de clubnacht met Queer Leuven op donderdag 31 oktober, de slotdag van de workshop.
We gaan met architecte Dauwke en deelnemer Soetkin in gesprek over hun visie en ervaringen.
Hallo Dauwke & Soetkin!
Dauwke, kan je wat meer over jezelf vertellen? Wat is je rol in dit project van Sceno Lab?
“Nadat ik was afgestudeerd als architect, voelde ik aan dat het niet echt mijn ding was om aan een bureau achter een laptop te zitten. Daarom ben ik op zoek gegaan naar werk dat meer praktisch was. In eerste instantie begon ik vrijwillig, maar na verloop van tijd kreeg ik ook grotere projecten aangewezen. Door mijn liefde voor het ontwerpen van ruimtes ben ik betrokken geraakt bij festivals. Dankzij deze projecten merkte ik hoe belangrijk het collectieve proces is bij het creëren van een ruimte. Als de groepsdynamiek niet goed ligt, of als mensen zich niet gehoord of gezien voelen, dan heeft dat een groot effect op de energie en sfeer die we in een ruimte willen neerzetten. Vanuit dat perspectief heeft Stelplaats me gevraagd om deze week te begeleiden. Ik heb ervoor gekozen om sterk de nadruk te leggen op het proces en het eindresultaat zo goed als open te laten. Natuurlijk geven we het project in het begin wel enige vorm, maar het einddoel is dat we een fijne setting voor de club creëren door iedereen hun vrijheid en achtergrond samen te brengen.”
Scenografie is een 'hot topic’ binnen de club- en festivalwereld. We stappen af van de ‘kale’ dansvloer en zoeken naar meer beleving. Dauwke, hoe kijk jij hiernaar?
“Dat is eigenlijk de essentie van een clubnacht. Het gaat niet enkel om mensen die samenkomen om te feesten, maar ook om de hele sfeer eromheen. We stellen onszelf steeds vaker de vraag: wat kan een clubnacht nog meer zijn? Scenografie geeft ons de kans om een ruimte te creëren waar mensen elkaar op een andere manier ontmoeten. Wat ik daarbij ook heel bijzonder vind, is dat je een bepaalde wereld creëert – een die niet hoeft te zijn zoals de wereld daarbuiten. Het creëren van zo’n setting geeft ons als clubgangers de vrijheid die we zoeken in het nachtleven.”
Hoe pak je deze workshop en het leerproces aan? Wat vind je belangrijk en wat zijn jouw uitgangspunten voor een geslaagde clubnacht?
“Het voorbereiden vond ik eigenlijk moeilijk, want het is een heel intuïtief proces. We werken met mensen van verschillende achtergronden, die andere ideeën hebben. Dat wil zeggen dat ik heel aandachtig moet zijn en goed moet luisteren, en voortdurend moet inspelen op wat er gebeurt. Als ik merk dat iemand ergens moeite mee heeft of gefrustreerd raakt, dan is het belangrijk om daarop in te spelen. De onderlinge connectie vind ik het belangrijkst: dat iedereen zich goed voelt en dat er ruimte is voor alle ideeën. Ik denk dat dit overal de norm moet zijn (lacht). In onze samenleving ligt de nadruk vaak op het eindproduct, waardoor het proces verwaterd wordt. Deze week wil ik dat omdraaien: de focus ligt op het proces.”
Soetkin, hoe heb je de eerste dagen van de workshop ervaren? Wat waren voor jou al mooie of leerzame momenten?
“Over het algemeen heb ik al heel veel bijgeleerd. Het is gek hoe snel je van elkaar leert en hoe veel je ontdekt door gewoon dingen uit te proberen. Een moment dat me is bijgebleven, was toen we dinsdagavond in de zetel zaten en het eigenlijk tijd was om af te ronden, maar een groot deel van de groep nog niet wilde stoppen. Dan hadden we muziek opgezet en gewoon doorgewerkt. Het is echt mooi om te zien hoe gemotiveerd iedereen is en hoe graag we hier willen zijn. Ook het moment waarop we zagen dat ons ontwerp echt vorm begon te krijgen, vond ik heel speciaal. Zodra de basis er ligt, kun je daar samen op voortbouwen.”
Is er nog iets dat jullie eraan willen toevoegen?
Dauwke: “Ik vind het fijn om te merken dat iedereen er zoveel zin in heeft. Niemand is hier tegen zijn zin, dit is allemaal vrijwillig, en dat maakt het extra puur.”
Interview afgenomen en neergeschreven door Lenka Schenck
Ruimte voor jongeren(cultuur)
met hal, keuken, club, zeefdrukatelier, skatepark, graffitimuur , sporthal, repetitieruimtes, DJ-studio, vergaderruimte, fietsatelier, kinder- en jongerenpsycholoog