Deze website maakt gebruik van Cookies.

28/10/24

Jona & Neeka transformeren Stelplaats scenografisch tot Urban Jungle

2024 10 28 14 57 43 DSCF1857 jpg Fotos

Stel­plaats werkt al gerui­me tijd aan haar unie­ke sce­no­gra­fi­sche bibli­o­theek’ — een never ending ver­za­me­ling van diver­se mate­ri­a­len waar­mee ein­de­loos ont­wor­pen en gebouwd kan wor­den. Denk stel­ling­ma­te­ri­aal, tex­tiel, stei­ger­buis, lich­ten, decor inrich­ting, kop­pel­stuk­ken, stei­ger­net­ten, kabels,… Het doel? Voor elk eve­ne­ment de per­fec­te inrich­ting cre­ë­ren, zodat dezelf­de ruim­tes ein­de­loos kun­nen trans­for­me­ren, afge­stemd op het type eve­ne­ment, de doel­groep en de gewens­te sfeer. Stel­plaats heeft de ambi­tie om deze bibli­o­theek voort­du­rend uit te brei­den, en wil dat ze een cen­tra­le rol speelt in de ont­wik­ke­ling van de toe­kom­sti­ge nachtclub.

Voor de clubnacht op 24 okto­ber heeft Stel­plaats Nee­ka Mees en Jona Sche­pens uit­ge­no­digd om gebruik te maken van de sce­no­gra­fi­sche bibli­o­theek voor de sce­no­gra­fie van de clubnacht van onze Brus­sel­se vrien­den van Macadam. 


Dag Jona en Neeka! Kunnen jullie kort vertellen over de scenografie die jullie ontwikkeld hebben voor Macadam?

We wil­den een urban jun­gle’ cre­ë­ren, een the­ma dat van­uit Maca­dam zelf past en dat past bin­nen de ruw­heid van het indu­stri­ë­le gebouw. We heb­ben gepro­beerd die ruwe, onge­po­lijs­te ele­men­ten te omar­men en te com­bi­ne­ren met de meer zach­te chill­ruim­te die we voor ogen heb­ben. Het con­trast tus­sen de don­ke­re club en de meer cosy ruim­tes is hier­bij een belang­rijk element.

Hoe beïnvloeden de beschikbare materialen van de scenografische bibliotheek jullie creatieve proces?

De uit­da­ging was om te den­ken bin­nen de moge­lijk­he­den van de beschik­ba­re mate­ri­a­len. Die beper­king’ gaf ons juist een cre­a­tie­ve impuls. Het is eer­der een uit­da­ging en kans om te expe­ri­men­te­ren. Er is zo veel vari­a­tie en voor onein­dig veel doel­ein­den bruik­baar. De bibli­o­theek is uit­ge­breid, met een sca­la aan mate­ri­a­len voor tal­lo­ze toe­pas­sin­gen, maar ons ont­werp moest wel aan­slui­ten bij wat er voor­han­den was. We begon­nen met een plan en onder­zoch­ten ver­vol­gens hoe we de beschik­ba­re mate­ri­a­len hier­in kon­den inte­gre­ren. We lie­pen tal­lo­ze keren op en neer de stock: hoe kun­nen we bij­voor­beeld de ver­schil­len­de stof­fen gebrui­ken? We heb­ben alles door onze han­den laten gaan, getest en opnieuw bestemd. Dit pro­ces heeft ons ont­werp op ver­ras­sen­de manie­ren beïn­vloed en heeft uit­ein­de­lijk tot het eind­re­sul­taat geleid.

Hoe flexibel zijn de materialen die jullie gekozen hebben? Hebben ze jullie in staat gesteld om aanpassingen te maken tijdens het proces, of waren er beperkingen?

De mate­ri­a­len die we heb­ben geko­zen, zijn eigen­lijk super flexi­bel. Je staat ver­steld van de ein­de­lo­ze moge­lijk­he­den van het­zelf­de mate­ri­aal. We heb­ben al eer­der sce­no­gra­fie in Stel­plaats opge­bouwd, en het­zelf­de stuk stof heb­ben we al voor meer dan drie ver­schil­len­de toe­pas­sin­gen gebruikt. Zeker in com­bi­na­tie met licht zijn de opties ein­de­loos, zolang je er maar met een fris­se blik naar kijkt. Dat maakt het zo boei­end! Ook bevat de sce­no­gra­fi­sche bibli­o­theek veel stel­lin­gen — een veel­zij­dig bouw­ma­te­ri­aal dat je vrij kunt gebrui­ken voor ver­schil­len­de soor­ten con­struc­ties. Daar­naast lie­ten we ons inspi­re­ren door mate­ri­a­len die al in de ruim­te aan­we­zig waren: de roos­ters in de gro­te hal zijn bij­voor­beeld bij­zon­der inte­res­sant als je rook of licht projecteert.

Hoe denken jullie dat de scenografische bibliotheek zal bijdragen aan de toekomst van de club en andere creatieven?

Vorig jaar deden we bei­den mee aan het Club­ex­pe­ri­ment, in het kader van het Nacht­plan en de toe­kom­sti­ge club in Stel­plaats. Tij­dens dit eve­ne­ment lie­ten ze ons zien wat je kunt berei­ken met een beperkt aan­tal mate­ri­a­len en een ster­ke artis­tie­ke visie. De sce­no­gra­fi­sche bibli­o­theek kan echt een plat­form wor­den waar cre­a­tie­ve jon­ge­ren, met hun eigen idee­ën, iets nieuws opbouwen. 

In welke mate heeft dit project jullie geholpen om jullie netwerk te vergroten of nieuwe samenwerkingen aan te gaan?

Dit is de eer­ste keer dat we echt met z’n twee­ën samen­wer­ken aan een sce­no­gra­fie opdracht. Voor­heen werk­ten we samen in gro­te­re groe­pen, zoals bij de sce­no­gra­fie van Stel’été, de zomer in Stel­plaats, en Sce­no Lab. Het was span­nend om nu zelf­stan­dig met idee­ën te komen, deze uit te teke­nen en de ver­ant­woor­de­lijk­heid te dra­gen voor de uit­voe­ring. Het voelt goed om bezig te zijn met je han­den, om din­gen te maken. Dit is ook de eer­ste keer dat we echt met idee­ën kwa­men die we zelf heb­ben uit­ge­te­kend en uit­ge­voerd. De samen­wer­king met Maca­dam was hier­bij cru­ci­aal, ze den­ken ook mee over hoe we het gro­te­re idee kun­nen vorm­ge­ven en hiel­pen bij de rea­li­sa­tie en opbouw. 

Al het materiaal uit de scenografische bibliotheek zal later ook beschikbaar zijn voor verhuur aan Leuvense jongeren en - collectieven. Hierbij hebben jullie al een kleine sneakpeek gehad van de mogelijkheden. To be continued!

2024 10 28 14 57 43 DSCF1857 jpg Fotos
2024 10 28 14 58 34 DSCF1718 jpg Fotos
2024 10 28 14 56 53 DSCF1872 jpg Fotos
2024 10 28 14 57 55 DSCF1838 jpg Fotos