28/10/24
Jona & Neeka transformeren Stelplaats scenografisch tot Urban Jungle
Stelplaats werkt al geruime tijd aan haar unieke ‘scenografische bibliotheek’ — een never ending verzameling van diverse materialen waarmee eindeloos ontworpen en gebouwd kan worden. Denk stellingmateriaal, textiel, steigerbuis, lichten, decor inrichting, koppelstukken, steigernetten, kabels,… Het doel? Voor elk evenement de perfecte inrichting creëren, zodat dezelfde ruimtes eindeloos kunnen transformeren, afgestemd op het type evenement, de doelgroep en de gewenste sfeer. Stelplaats heeft de ambitie om deze bibliotheek voortdurend uit te breiden, en wil dat ze een centrale rol speelt in de ontwikkeling van de toekomstige nachtclub.
Voor de clubnacht op 24 oktober heeft Stelplaats Neeka Mees en Jona Schepens uitgenodigd om gebruik te maken van de scenografische bibliotheek voor de scenografie van de clubnacht van onze Brusselse vrienden van Macadam.
Dag Jona en Neeka! Kunnen jullie kort vertellen over de scenografie die jullie ontwikkeld hebben voor Macadam?
We wilden een ‘urban jungle’ creëren, een thema dat vanuit Macadam zelf past en dat past binnen de ruwheid van het industriële gebouw. We hebben geprobeerd die ruwe, ongepolijste elementen te omarmen en te combineren met de meer zachte chillruimte die we voor ogen hebben. Het contrast tussen de donkere club en de meer cosy ruimtes is hierbij een belangrijk element.
Hoe beïnvloeden de beschikbare materialen van de scenografische bibliotheek jullie creatieve proces?
De uitdaging was om te denken binnen de mogelijkheden van de beschikbare materialen. Die ‘beperking’ gaf ons juist een creatieve impuls. Het is eerder een uitdaging en kans om te experimenteren. Er is zo veel variatie en voor oneindig veel doeleinden bruikbaar. De bibliotheek is uitgebreid, met een scala aan materialen voor talloze toepassingen, maar ons ontwerp moest wel aansluiten bij wat er voorhanden was. We begonnen met een plan en onderzochten vervolgens hoe we de beschikbare materialen hierin konden integreren. We liepen talloze keren op en neer de stock: hoe kunnen we bijvoorbeeld de verschillende stoffen gebruiken? We hebben alles door onze handen laten gaan, getest en opnieuw bestemd. Dit proces heeft ons ontwerp op verrassende manieren beïnvloed en heeft uiteindelijk tot het eindresultaat geleid.
Hoe flexibel zijn de materialen die jullie gekozen hebben? Hebben ze jullie in staat gesteld om aanpassingen te maken tijdens het proces, of waren er beperkingen?
De materialen die we hebben gekozen, zijn eigenlijk super flexibel. Je staat versteld van de eindeloze mogelijkheden van hetzelfde materiaal. We hebben al eerder scenografie in Stelplaats opgebouwd, en hetzelfde stuk stof hebben we al voor meer dan drie verschillende toepassingen gebruikt. Zeker in combinatie met licht zijn de opties eindeloos, zolang je er maar met een frisse blik naar kijkt. Dat maakt het zo boeiend! Ook bevat de scenografische bibliotheek veel stellingen — een veelzijdig bouwmateriaal dat je vrij kunt gebruiken voor verschillende soorten constructies. Daarnaast lieten we ons inspireren door materialen die al in de ruimte aanwezig waren: de roosters in de grote hal zijn bijvoorbeeld bijzonder interessant als je rook of licht projecteert.
Hoe denken jullie dat de scenografische bibliotheek zal bijdragen aan de toekomst van de club en andere creatieven?
Vorig jaar deden we beiden mee aan het Clubexperiment, in het kader van het Nachtplan en de toekomstige club in Stelplaats. Tijdens dit evenement lieten ze ons zien wat je kunt bereiken met een beperkt aantal materialen en een sterke artistieke visie. De scenografische bibliotheek kan echt een platform worden waar creatieve jongeren, met hun eigen ideeën, iets nieuws opbouwen.
In welke mate heeft dit project jullie geholpen om jullie netwerk te vergroten of nieuwe samenwerkingen aan te gaan?
Dit is de eerste keer dat we echt met z’n tweeën samenwerken aan een scenografie opdracht. Voorheen werkten we samen in grotere groepen, zoals bij de scenografie van Stel’été, de zomer in Stelplaats, en Sceno Lab. Het was spannend om nu zelfstandig met ideeën te komen, deze uit te tekenen en de verantwoordelijkheid te dragen voor de uitvoering. Het voelt goed om bezig te zijn met je handen, om dingen te maken. Dit is ook de eerste keer dat we echt met ideeën kwamen die we zelf hebben uitgetekend en uitgevoerd. De samenwerking met Macadam was hierbij cruciaal, ze denken ook mee over hoe we het grotere idee kunnen vormgeven en hielpen bij de realisatie en opbouw.
Al het materiaal uit de scenografische bibliotheek zal later ook beschikbaar zijn voor verhuur aan Leuvense jongeren en - collectieven. Hierbij hebben jullie al een kleine sneakpeek gehad van de mogelijkheden. To be continued!
Ruimte voor jongeren(cultuur)
met hal, keuken, club, zeefdrukatelier, skatepark, graffitimuur , sporthal, repetitieruimtes, fietsatelier, kinder- en jongerenpsycholoog