09/11/23
Interview: Clubnacht met CHORA
Morgen in de club, vandaag op de blog. Collectief Chora zat samen met Tim Borlez voor een gesprek over hun clubnacht in Stelplaats. Lees het volledige interview hier!
📷 door Jente Vanbrabant
Dag team CHORA! Wie zijn jullie en wat doen jullie binnen de organisatie?
Luna: Ik ben Luna. Chora bestond eigenlijk al voor mij, maar in een ander jasje gegoten. Binnen de groep leg ik de focus op safe.r spaces, begeleid ik het care team en spring ik in bij de communicatie. Eigenlijk zorg ik er vooral voor dat de nieuwe Chora meer bezig is met het care gedeelte.
Michiel: Ik ben Michiel, ik heb met Kasper & Nathan in 2017 RAUW opgericht, toen nog een hip hop-concept. Ons project startte met een samenkomst in het skatepark, waar iedereen die mee wilde doen 50 euro in de pot legde voor ons eerste evenement.
Ieder feest hadden we wat nieuwe stromingen, nieuwe genres. RAUW was een concept waarmee we veel experimenteerden en nieuwe samenwerkingen aangingen. Tijdens Covid is dan Chora ontstaan. Op dat moment zijn Luna, Marte & Joren erbij gekomen om de nieuwe Chora in dit jasje te steken.
Nathan: Ik ben Nathan, binnen de groep ben ik voornamelijk bezig met de scenografie. Dat is ook iets wat Chora meteen onderscheidt van onze voorganger. Chora betekent de plaats die een mens inneemt in de ruimte. De ruimte is bij ons opgekomen omdat bij onze vorige feesten de ruimtelijke link altijd wat miste, en dat vinden we wel echt belangrijk.
Joren: Ik ben Joren, dankzij Michiel ben ik in het team gerold. Momenteel spring ik eigenlijk overal wat bij waar nodig. Ik kende ze al van het concept RAUW, ik ging ook elke keer naar hun feestjes, dus eigenlijk als trouwe fan.
Michiel: Hij was zelfs onze eerste vrijwilliger ooit. Dus van trouwe vrijwilliger naar kern gesprongen (lacht)
Kasper: Ik ben Kasper. Binnen het team ben ik vooral bezig met de scenografie.
Marte & Thomas zijn er helaas niet door Erasmus. Marte is onze grafisch ontwerper. Zij zorgt ervoor dat de signalisatie en de posts gemaakt worden. Thomas doet mee de communicatie.
Wat willen jullie betekenen voor de stad? Is er een bepaalde boodschap die jullie als Chora willen voordragen?
Michiel: Chora is een concept uit een boek van Plato. Ik ben toevallig op die term gekomen tijdens mijn lessen filosofie. Chora betekent de plaats die een lichaam inneemt in de ruimte tegenover een ander object. Dus het ruimtelijke aspect waar we nu op focussen zit daarin vervat.
Nathan: Vaak ervaren we clubs als een zwarte doos zonder invulling. Wanneer je dan achteraf vraagt waar je bent gaan feesten, heb je niet echt een idee. Met Chora willen wij daar actief verandering in brengen. Dat je achteraf weet dat je in een club bent geweest waar ze hebben geëxperimenteerd om het herkenbaarder en aangenamer te maken.
Een ander belangrijk aspect van ruimtelijkheid focust meer op safe.r space. Chora is ook geïnteresseerd in het woord “space” binnen safe.r space. Ruimtelijkheid kan ook een grote invloed hebben op het gevoel en ervaring van clubgangers. Ruimtelijkheid van materialen, kleuren en het onderscheiden van soft spaces met safe.r spaces en de clubspace. Vorig jaar hebben we hier ook samen met Luna een workshop met STUK en KUL Culturele Studies over gegeven.
Luna: We hebben toen een Policy project uitgewerkt met STUK. De studenten van het vorige academiejaar hadden een soort van A‑Z gids hadden gemaakt van het concept safe.r space, omdat het ook zo een holle term is wilden ze die definiëren. Wij zijn beginnen nadenken hoe we dat dan meer in praktijk kunnen brengen.
Aangezien al heel veel policies worden uitgeschreven, focusten wij op het ruimtelijke aspect van safe.r space. Kunnen bepaalde materialen helpen? Zouden bepaalde kleuren hieraan bijdragen? Dan hebben we een workshop gegeven, waarbij Michiel en Nathan ingeschakeld werden om meer op het architecturale en scenografische te focussen en zo hebben we het ontwerp van STEK mee uitgewerkt. We hebben nagedacht hoe we de ruimte op een andere manier konden ontwerpen zodat personen zich er veiliger kunnen voelen.
Nathan: We hebben het niet volledig ontworpen maar wel suggesties gegeven. Uit die workshop zijn heel interessante dingen naar boven gekomen. Dat is trouwens ook hoe we Luna beter hebben leren kennen. Dankzij die workshop is Luna mee in Chora gesprongen.
Is er hier volgens jullie genoeg infrastructuur of kansen om jullie evenementen te organiseren?
Michiel: Ik merk wel een bepaalde verbetering, maar misschien nog net niet genoeg. Met de uitbreiding van STEK in STUK zullen jonge collectieven er meer ruimte krijgen. Ook in Stelplaats heeft het even geduurd vooraleer er echt jonge collectieven aan bod kwamen. Wij kregen wel eens de kans om een Stelplaya of Zomer in Stelplaats te programmeren. Met deze oproep naar clubnachten door jonge collectieven worden wij ook betrokken.
Tot nu toe zijn we altijd op zoek geweest naar plaatsen die een andere connotatie hebben. We hebben zo een feest gegeven in de Marengo, een eerder bruin café met een ouder publiek. Ik denk wel dat de meeste aanwezigen positief verrast waren.
En wat voor feest was dit? Al Chora, of meer in de trend van RAUW?
Nathan: Dit was CHORA, onze eerste kleinschalige try-out. Onze code of conduct, regels rond safe.r space zijn we toen beginnen opstellen.
Om terug te komen op je vraag over nacht-infrastructuur, vind ik dat het in Leuven goed meevalt. Het feit dat wij als beginnend collectief aan een voordelige prijs de club en vrijwilligers kunnen verwerven is wel innovatief. Ik denk dat het in andere Vlaamse steden wel moeilijker ligt. Stelplaats is op dit moment wel ongeveer de enige die dit soort formules aanbiedt. We kunnen nu ook een clubnacht organiseren in Stelplaats, iets waar we allemaal van gedroomd hebben.
Luna: Inderdaad. We kunnen ook altijd vragen stellen aan Timothé (verantwoordelijke clubverhuur Stelplaats). Dat is ook echt een leerproces voor ons. Wij doen dit vrijwillig en hebben niet per se alle kennis. Het feit dat iemand ons hierin wil begeleiden is erg behulpzaam.
Chora focust op high intensity genres als hardcore & hyperpop. Wat maken deze stijlen zo aantrekkelijk voor een clubnacht volgens jullie?
Kasper: We willen er eigenlijk voor zorgen dat het publiek niet kan blijven stilstaan. Op zoek naar sfeer waarbij niemand stil kan blijven staan.
Nathan: Met onze line-up willen we echt inzetten op plezier op de dansvloer. We willen muzikaal niet te hard uit de hoogte doen. Avonden met meer donkere muziek kan tof zijn, maar je moet er ook voor in de mood zijn. Chora staat eigenlijk voor het omgekeerde. Wij willen maximaal plezier voorzien op de dansvloer. Als daar eens een ‘foute remix’ tussen zit, niet erg.
Luna: Ik denk dat dit ook wel terugkomt in ons logo. Laat je inner child los. We staan echt voor die speelsheid. Ook bij de scenografie willen we deze boodschap brengen. Je kan zo hard dansen als je wilt. Wij kleden de ruimte in zodat dit mogelijk is.
Nathan: Daarom werken we met zachte materialen. We willen zo de scenografie vervlechten met de muziekstijlen.
Wat brengt de toekomst voor Chora? Zijn er wilde dromen of zelfs al plannen?
Nathan: Stap 1: vrijdag overleven (lacht).
Michiel: Ja, laten we eerst zien hoe het de avond verloopt. Stelplaats is voor ons een droom geweest om te organiseren. Nadien gaan we misschien terug de café’s ontdekken, waarom niet? Er zijn genoeg opportuniteiten.
Ik denk dat we zeker nog even in Leuven gaan blijven. Veel collectieven verhuizen snel, maar onze ambitie is wel nog even te blijven plakken.
Nathan: Het zou leuk zijn om eens samen te werken met andere collectieven. Chora is momenteel naar mijn gevoel heel gefocust op Leuven. Daarom zou het leuk zijn om een paar keer samen te werken, om te laten zien dat het in Leuven ook wel echt kan.
Safe.r space is momenteel niet weg te denken in de scene, hoe gaan jullie hiermee om?
Luna: Het is niet meer weg te denken. Het feit dat het een nieuw en toch hol begrip is, zorgt ervoor dat er verschillende betekenissen aan gegeven worden.
Nathan: We zijn naar een panel gegaan met onder andere de schepen van Jeugd. Daaruit bleek ook dat de Stad Leuven hier echt meer bezig is. Daarom zijn we met Chora ook geëngageerd in het debat hierrond. Ook hebben we veel te danken aan Affair, die op dat vlak echt een pioniersrol heeft in Leuven. nacht heeft dit ook sterk uitgewerkt. Chora wil op dit moment veel leren, maar later ook graag een eigen inbreng in geven.
Luna: Ook is het echt belangrijk dat we kunnen aangeven aan iedere betrokkene dat safe.r space-beleid een hulpmiddel is en geen belemmering. Ik denk dat veel mensen nog steeds denken dat die regels hun worden opgelegd. Wij willen dus de boodschap overbrengen dat dit geen belemmering is, maar net een hulpmiddel.
Jullie hebben een heel speelse visual art, wat is de betekenis hierachter?
Clubs worden vaak geassocieerd met donkere ruimtes en underground sites, maar dat betekent daarom niet dat de sfeer ook zo moet aanvoelen. Met onze designs willen we graag een warme en bijna kinderlijke vibe geven. Dat de club daardoor gezien wordt als een speeltuin waar iedereen zich in kan uitleven.
Ruimte voor jongeren(cultuur)
met hal, keuken, club, zeefdrukatelier, skatepark, graffitimuur , sporthal, repetitieruimtes, DJ-studio, fietsatelier, kinder- en jongerenpsycholoog