22/12/23
Interview: Coach Najja Hafid van Fight Club
In ons laatste interview van 2023 zetten we de spotlight op een onmisbaar persoon binnen Stelplaats. Najja Hafid is hoofdcoach en oprichter van Fight Club, de kick- en thaiboksclub die al 5 jaar jongeren van alle achtergronden en leeftijden samenbrengt in de sporthal van Stelplaats.
Met meer dan 150 leden, girls-only sessies en heel wat internationale titels, mag Hafid zich de trotse bezieler noemen van een van de belangrijkste jongerenwerkingen in Stelplaats. Want Fight Club gaat over veel meer dan sporten.
We trokken tijdens een training naar de voormalige carwash van Stelplaats voor een gesprek met Hafid over de filosofie van de club, de taken van de coach, toekomstplannen en nog veel meer.
Dag Hafid. Wie ben je en wat is jouw rol binnen Fight Club?
Ik ben Najja Hafid, voorzitter en hoofdcoach van Fight Club Leuven. Ik geef les aan de jongeren binnen de leeftijdsgroepen ‑12, tussen 12 en 15 en +15 jaar.
Heb je zelf de club mee opgericht?
Ik heb zelf de club 5 jaar geleden opgericht. Eerst trainden we in Kessel-Lo, maar daar was uiteindelijk geen plek meer beschikbaar. Dan zijn we naar Stelplaats verhuisd. Zij hebben ons met alles enorm geholpen: de sportzaal, verlichting, materiaal, etc. We zijn Stelplaats heel dankbaar, want zonder hen was het nooit gelukt.
Jullie delen de ruimte ook met een andere organisatie?
Klopt, Buurtsport Leuven zit hier ook. Zij hebben dit volledig gesubsidieerd. Het is mede dankzij Buurtsport dat we hier met zovelen deze sport kunnen beoefenen. De locatie is ook perfect voor ons, dichtbij het centrum van Leuven.
Welke sport beoefenen jullie hier?
Kickboks en Muay Thai.
En wat is het verschil tussen de twee?
Bij Muay Thai mag je de ellebogen gebruiken. Ook het clinchwerk verschilt. Maar de beoefening is bijna hetzelfde.
Focussen jullie vooral op trainingen of komen er ook wedstrijden bij kijken?
We organiseren ook wedstrijdtrainingen voor een aantal jongens, waarvan sommigen al op professioneel niveau meedoen. Een paar van onze leden hebben al op heel hoog niveau gespeeld, maar zijn nu gestopt. We hebben met Fight Club toch al redelijk wat naam gemaakt, ook in de internationale competitie: drie Europese kampioenen en één wereldtitel.
Hoe verloopt zo’n wedstrijddag?
Zo’n wedstrijden vinden vooral in het weekend plaats. Ik ga als coach met hen mee. Ook met de profs naar het buitenland. Op zo’n wedstrijddag vinden er ongeveer 20 wedstrijden plaats. Iedereen wacht zijn beurt af in de kleedkamers. De duur van de wedstrijd zelf hangt af van het niveau van de wedstrijd en de vechter.
Vandaag zijn jullie aan het trainen. Hoe verloopt zo’n training?
Vandaag doen we een gezamenlijke training met vechters van verschillende niveaus. Zoals je kan zien is het een heel gemengde groep van verschillende nationaliteiten. Iedereen respecteert elkaar.
Wie komt er allemaal naar Fight Club? Wat is jullie doelgroep?
Zowel jongens als meisjes van alle achtergronden. We organiseren naast gemengde trainingen, ook girls-only trainingen op woensdag en zondag. Die lessen worden gegeven door Mayssa, een van mijn leerlingen. Die trainingen beginnen ook heel goed te draaien. Vandaag zijn we hier met een kleinere groep door de examens, maar soms trainen we hier met 45 – 50 man.
In het begin bestond de groep vooral uit mensen met een migratieachtergrond. Nu maken ze ongeveer de helft van de groep uit. Dat was wat ik vooral wou bereiken: mensen van verschillende gemeenschappen samenbrengen.
Fight Club lijkt meer dan enkel sport. Beschouw je dit ook als een sociaal project?
Dat is voor mij heel belangrijk. Ik hecht enorm veel belang aan hoe mijn leerlingen zich buiten de club gedragen en heb veel contact met hun ouders. Het is ook belangrijk om rekening te houden met het feit dat velen uit kansarme gezinnen komen, waardoor bv. betalingen niet evident zijn.
Ik beschouw me niet zomaar als hun coach. Soms krijg ik ‘s nachts telefoon van bezorgde ouders of jongeren die problemen hebben thuis. Dat is een opdracht die ik graag op mij neem.
In tegenstelling tot de andere gebruikers in Stelplaats, zitten jullie in de voormalige carwash aan de andere kant van het plein. Hebben jullie contact met de andere organisaties?
Toch wel. Als er een clubnacht plaatsvindt, dan zijn het leden van Fight Club die als stewards werken. Meer algemeen helpen we andere organisaties binnen Stelplaats met veel plezier. Maar het is wel zo dat wij meestal trainen buiten de openingsuren van andere organisaties.
We naderen het einde van het jaar. Wat mag 2024 voor Fight Club brengen?
Meer van hetzelfde. Ik hoop dat we hier zo lang mogelijk kunnen blijven en dat Stelplaats zo lang mogelijk blijft bestaan. Voor ons mag het blijven zoals het is. Hoe we nu bezig zijn, is echt fantastisch. We hebben in totaal 150 à 200 leden, een niet te onderschatten bereik bij jongeren in vaak kwetsbare situaties. Velen zouden anders op straat hangen. Dat we zo kunnen voort blijven gaan in het nieuwe jaar.
Ruimte voor jongeren(cultuur)
met hal, keuken, club, zeefdrukatelier, skatepark, graffitimuur , sporthal, repetitieruimtes, fietsatelier, kinder- en jongerenpsycholoog, jongerenwerking