28/02/24
Interview: Girlsskate sessies met Maily
Elke laatste zondag van de maand organiseert Maïly (she/them) skate sessies in Stelplaats voor meisjes en vrouwen. Een groot succes! Maar waarom is er juist nood aan deze meer exclusieve skate sessies en wat houden ze juist in? Maily legt het ons uit!
Dag Maïly! Wie ben je en wat is jouw rol binnen Vzweetje?
Hello! Ik ben in het dagelijks leven freelance kunstenaar en werk daarnaast ook met jongeren in de socio-culturele sector. In mijn vrije tijd organiseer ik binnen Vzweetje elke laatste zondag van de maand skate sessies specifiek voor meisjes en vrouwen. In de praktijk is het wel genuanceerder dan dat: we verwelkomen graag Queer en LGBTQ+ mensen en willen er kunnen zijn voor jongeren die zich niet identificeren als een ‘traditionele skater’ door hun sociaal, economisch of culturele achtergrond als de omstandigheden het toelaten. Een jongetje kwam zo eens langs dat geen Nederlands sprak en graag wilde leren skaten. Er was toen niet veel volk meer, de meisjes vonden het zeker OK dat hij mee zou leren skaten. Het gaat vooral om respect en plaats laten aan wie het nodig heeft, een gezellige vibe creëren met een vleugje punk… en lol hebben!
Wanneer zijn jullie begonnen met de girlsskate sessies?
Eigenlijk vanaf het begin dat Vzweetje het park begon uit te baten in Stelplaats, dus zo’n 4 jaar geleden. Special shout to Chezzi die erbij was van het begin, to the Vzweetje crew, en iedereen die mee heeft geholpen!
Hoe verloopt een skate sessie bij jullie?
We (ik samen met telkens een uitgenodigde guest skater) doen de deuren van het park open om 14u00 en geven dan tips & tricks aan beginners en focussen vooral op de ‑12 jarigen. Rond 16u00 komen de oudere en gevorderde skaters toe en is het gewoon een vrije skate sessie. We blijven wel tot het einde aanwezig om tips te geven waar nodig en voor wie wil. Het is wel allemaal niet zo strikt dus je komt en doet gewoon wanneer en wat je wilt…
Denken jullie dat er een sterke nood aan deze sessies is? Waarom?
Absoluut! Lange tijd vroeg ik mij af of het niet seksistisch is om meisjes en jongens apart te laten sporten. Ik vroeg me af of het te betuttelend zou zijn bijvoorbeeld. Maar veel meisjes en vrouwen hebben ons al bedankt voor deze sessies omdat ze er deugd bij hebben. En zo ook ouders die het fijn vinden om met iemand te kunnen praten. En dat is uiteindelijk datgene dat telt! Mensen hebben het beeld gehad dat zulke sessies meer verdelen dan verenigen, maar zo heb ik dat zelf nog nooit ervaren.
Integendeel! Het is voor veel meisjes en vrouwen een opstapplek om te starten met skaten. Maar ook een moment waarop ze nieuwe vrienden maken die ook interesse hebben in skaten. Iets minder dan 2 op de 10 skaters is geen cis-man. Het is dus ook een plek waar meisjes gevarieerde rolmodellen en skatebuddies kunnen vinden. En het gaat er niet per se om dat meisjes liever met meisjes skaten. Veel girls die hier zijn begonnen gaan daarbuiten gewoon streeten met hun vrienden. Maar we horen toch vaak dat druk en schaamte aanwezige factoren zijn in publieke skateparken of in de straten. Een omgeving creëren zonder die druk is soms ook gewoon aangenaam!
Historisch gezien is het ook nog maar een recente verandering dat vrouwen meedoen aan extreme sporten zoals skaten. Er is exponentieel al veel veranderd op korte tijd, er is veel meer acceptatie tegenwoordig hoe ‘skaten’ ingevuld wordt, wat super cool is! Maar we mogen niet vergeten dat het veel werk heeft gevraagd van organisaties, activisten, en dappere profielen om voor die verandering te strijden. Soms horen daar dan evenementen bij die exclusiever zijn en uitdrukkelijk hun plaats innemen voor bepaalde doelgroepen.
Stel, ik ben een redelijk onervaren vrouwelijke skater. Kan ik dan ook bij jullie terecht?
Natuurlijk! We zijn altijd met twee begeleiders. Voor de echte beginners geven we eerst wat etiquette mee van het skatepark — bijvoorbeeld altijd rond je kijken als je skate, iets roepen als je plank weg rolt, niet voorsteken,.. enzoverder. Toch proberen we het zeker niet te schools te maken. We hypen elkaar als er een trucje wordt geland, en bij een goeie slam. Zoals in eender welk skatepark ook normaal gebeurt! Ook laat ik de kids liever elkaar helpen, zodat ze niet te afhankelijk worden van mijn hulp en ze elkaar ook kunnen helpen als ze op andere momenten samen skaten. Als begeleider wil ik zo min mogelijk interfereren, maar wel het gevoel geven dat ik er ben wanneer het nodig is.
Organiseren jullie naast de skate sessies op zondag ook nog andere lessen of kampen?
Ja, er zijn kampen in de zomer voor meisjes, en 2 keer per week lessen. Je kan alles terugvinden op onze website (www.vzweetje.be).
De eerste sessie van het jaar zit erop. Wat mag de rest van het jaar nog brengen?
We blijven maandelijkse sessies organiseren op elke laatste zondag! Eentje daarvan zal het thema “ROCKSTAR” hebben; dan brengt er een vriendin haar drumstel mee, ik mijn gitaar, en iedereen die wil kan mee komen shredden. We zouden ook graag wat creatieve workshops willen koppelen aan de sessies in de toekomst zodat het niet enkel om skaten gaat. Ook willen we de sessie opentrekken naar een breder publiek: sessies waar meisjes centraal staan maar waarbij het event niet exclusief is. We laten ons hiervoor inspireren door wat er bijvoorbeeld in Brussel al gebeurt en initiaties die we zelf volgen, zoals Bx’elles en Raion!
Foto’s door Jente Vanbrabant
Ruimte voor jongeren(cultuur)
met hal, keuken, club, zeefdrukatelier, skatepark, graffitimuur , sporthal, repetitieruimtes, fietsatelier, kinder- en jongerenpsycholoog, jongerenwerking