Deze website maakt gebruik van Cookies.

11/07/23

Interview: Zomerliefde met sardien

DSC04762

De bes­te vis, die komt uit Hasselt 🎣

Daar ver­o­vert sar­dien al twee jaar de har­ten van ieder­een met een lief­de voor muziek. Ont­staan uit een gedeel­de pas­sie, school en vriend­schap, ver­vaagt dit col­lec­tief de gren­zen tus­sen clubnacht en optre­dens in de Lim­burg­se hoofdstad. 

Een match made in hea­ven met Zomer­lief­de, waar ze mor­gen­avond twee gra­tis optre­dens hos­ten. Op de agen­da: LIN­DY — solo­pro­ject van Lin­dy Versy­ck — en Dani­ël Paul & nyko­laes — folk-inspi­red duo uit onze hoofd­stad. 22 – 00u in de club van Stelplaats ⛱ ⛱ 

Tim Bor­lez schoof met Sar­dien aan tafel voor een gesprek over de toe­komst en visie van hun col­lec­tief, Has­selt en meer. Lees het vol­le­di­ge inter­view hier! 

Dag team Sardien! Wie zijn jullie en wat doen jullie binnen de organisatie?

Ik ben Lize, 24 en kom uit Has­selt. Ik stu­deer aan PXL Music, waar ik al deze men­sen heb leren ken­nen. In ons twee­de jaar aan PXL heb­ben we Sar­dien opge­richt van­uit de nood aan clubnach­ten en live­mu­ziek in Hasselt.

Ik ben Ine. Sar­dien bestond al toen ik er bij kwam. Toen ik aan PXL Music begon te stu­de­ren, ben ik eens ach­ter de bar gespron­gen tij­dens een club­avond [van Sar­dien] en nu zit ik sinds kort dus mee in hun werking.

Ik ben Lana. Samen met Lize, Mo en nog twee ande­ren, zijn we Sar­dien gestart van­uit de wil om iets meer te doen te heb­ben in Has­selt. We kwa­men bei­den uit een ande­re stad en zagen dat er een tekort was. Daar­om zijn we dan zelf gestart met Sar­dien. Voor ons­zelf, onze vrien­den en om Has­selt op de kaart te zetten.

Ik ben Maud, 26 en heb net mijn diplo­ma in de IT gehaald. Iets hele­maal anders dus. Ik ben bij Lize, Lana en Mo terecht­ge­ko­men via de Muziek­o­droom. We deden daar allen vrijwilligerswerk. 

Heeft Sardien een sterke link met Hasselt?

Enorm, Sar­dien is echt ont­staan in Has­selt. Het is ook begon­nen van­uit het idee dat er te wei­nig uit­da­gen­de en tof­fe din­gen te doen zijn in Has­selt. Daar wil­den we dus ver­an­de­ring in brengen.

Mo is dan uit­ein­de­lijk met de naam Sar­dien’ afge­ko­men, samen heb­ben we er echt een visie bij bedacht. Sinds­dien is Sar­dien wel blij­ven evo­lu­e­ren en ver­an­de­ren, we blij­ven de visie afstem­men met de groep. Het is klein­scha­lig en uit een vriend­schap gestart, en dat is het eigen­lijk nog steeds. 

Wat betekent Sardien dan voor jullie?

Ik vind dat we eigen­lijk een heel goe­de base­li­ne heb­ben. Ons sta­te­ment omvat het wel. Sar­dien, met alle neu­zen in één rich­ting. Samen dicht op elkaar, zoals sar­die­nen in een blik.” 

Dat is voor ons wel echt het omvat­ten­de. Ook pro­be­ren we zo het Lim­burg­se samen te bren­gen, door lokaal talent te com­bi­ne­ren met acts die we zelf heel cool vin­den van­uit ande­re provincies.

Heeft Hasselt jullie veel kunnen bieden of was het echt starten op eigen houtje?

Ja, eigen­lijk wel. Het is begon­nen bij Jan, die een hele leu­ke stu­dio heeft opge­bouwd in Has­selt genaamd Far­rm”. Die stu­dio heeft ook een heel leuk zaal­tje en ska­te­park. We zijn dan met ons con­cept naar Jan gegaan. De stad Has­selt heeft dat dan snel opge­pikt en zo zijn we langs kun­nen gaan voor subsidies. 

De Muziek­o­droom is ook heel belang­rijk geweest. We zijn gestart bij Far­rm, op de hoek van de Muziek­o­droom. Je hebt daar de stu­dio, maar ook een podi­um en dan heb­ben we daar onze eer­ste eve­ne­men­ten geor­ga­ni­seerd. Nadien ont­ving de Muziek­o­droom ons graag om er iets te organiseren.

Jullie zijn er dan echt wel met open armen ontvangen, leuk! En werd er dan ook echt op gesprongen?

Cor­rect me if I’m wrong — maar ik denk niet dat er op gespron­gen werd. Alles heeft zijn tijd nodig om bekend te wor­den. Maar eens dat dan die eer­ste band of con­nec­tie met onder ande­re de stad gelegd kan wor­den, denk ik dat ieder­een wel vrij gre­tig was om ons te helpen.

In Has­selt ligt het pro­bleem voor­al bij de infra­struc­tuur. Zeker nu dat de Muziek­o­droom weg is. We vin­den ook wel dat er dan wei­nig gedaan werd om een alter­na­tief aan te bie­den. Maar de stad wil ons wel graag in Has­selt hou­den. Ze heb­ben heel veel schrik dat we naar een ande­re stad zou­den trekken.

Zijn er bepaalde dromen die jullie hebben of bepaalde samenwerkingen die jullie echt wel willen realiseren?

De Muziek­o­droom uit­ba­ten (lacht).

Ik denk voor­al dat het wel leuk zou zijn als we nog meer onze voet­af­druk kun­nen ach­ter­la­ten op Has­selt en echt een vas­te waar­de kun­nen wor­den. We wil­len er zijn voor de Has­selt­se jeugd die opkomt.

Ook echt de com­mu­ni­ty aan­dik­ken, zowel intern als extern. Dit zodat je zowel een com­mu­ni­ty hebt met je publiek als met je eigen orga­ni­sa­tie. En uit­ein­de­lijk ook blij­ven doen waar we ach­ter staan. Blij­ven onder­zoe­ken en ont­dek­ken hoe we dat kun­nen uiten; con­cer­ten orga­ni­se­ren of club­avon­den doen? Dat gaat altijd blij­ven fluc­tu­e­ren, maar dat mag ook wel best gewoon.

Bij PXL onder­ne­men stu­den­ten wel veel — zowel in muziek­ma­na­ge­ment als muzi­kaal en tech­nisch. We heb­ben dan ook altijd heel hard inge­zet op onze vrien­den, wat heel leuk was. We zit­ten bij­voor­beeld echt bij de bron van nieu­we tech­nie­kers, dus als we dan hulp nodig had­den, stond ieder­een paraat en dat is zowel fijn voor ons als een meer­waar­de voor hen.

Naar de toe­komst toe, zou­den we PXL er wel zo veel moge­lijk bij wil­len blij­ven betrek­ken. Het feit dat je elkaar iets kan bie­den, daar kan een mooie samen­wer­king uit ontstaan.

Om dan terug te komen op Stelplaats - jullie huiskamerconcert komt eraan. Wat mogen we verwachten?

We pro­gram­me­ren weer een com­bi­na­tie van arties­ten van bij ons’ — uit Lim­burg via onze com­mu­ni­ty — en arties­ten die niet uit Lim­burg afkom­stig zijn. Lin­dy Versy­ck is bij­voor­beeld van Lim­burg, echt heel vet!

Vanuit Leuven hebben jullie dan Nykolaes & Daniël Paul?

Ja, regio Leu­ven — Brus­sel — Antwerpen.

Dat is ook weer een act typisch voor Sar­dien, omdat we hen zelf ook gewoon heel goed vin­den. Dat zijn acts die wij ergens anders zien en dan ook zelf wil­len programmeren.

Wat brengt de toekomst voor Sardien?

We kun­nen er eigen­lijk wel heel trans­pa­rant in zijn. Momen­teel zijn we echt aan het zoe­ken wat we in het nieu­we sei­zoen wil­len doen. 

We gaan waar­schijn­lijk meer inzet­ten op live­con­cer­ten, omdat daar nu echt een groot tekort aan is. Het staat nog echt in zijn kin­der­schoe­nen, het is echt zoe­ken van hoe-wat-waar?’, maar dat maakt het ook extra uitdagend. 

Ik denk dat het na twee jaar ook niet meer dan nor­maal is dat je even moet eva­lu­e­ren. Je moet je echt blij­ven aan­pas­sen. Trouw blij­ven aan je iden­ti­teit en blij­ven naden­ken over wat belang­rijk is. Has­selt blijft ver­an­de­ren en wij ook.

Vroe­ger werk­ten we vaak naar ieder eve­ne­ment apart toe. Nu we alle­maal gaan wer­ken, zou het heel fijn zijn als we een duur­za­me pro­gram­ma­tie kun­nen realiseren. 

Daar­om is het ook heel fijn om hier in Stel­plaats iets te kun­nen doen, om te bekij­ken hoe Sar­dien kan samen­wer­ken met ande­re orga­ni­sa­ties bui­ten Has­selt. Zo heb­ben we ook al eens iets met Fabrik geor­ga­ni­seerd in Has­selt. Onze kern­ac­ti­vi­tei­ten blij­ven wel in Hasselt.

Hebben jullie een bepaalde boodschap die jullie zouden willen meegeven?

KOM NAAR HAS­SELT! [lachend] Has­selt is soms wel een gek­ke stad, want soms kan er wel echt veel gebeu­ren en zit er veel poten­ti­eel in. Er kan heel veel. In ste­den als Leu­ven is er wel rela­tief gezien meer dan in Has­selt, dus reden te meer om ook eens naar Has­selt te komen. Niet enkel om te shop­pen, maar bekijk ook eens onze pro­gram­ma­tie dan [lachend]

En, cli­ché, maar streef ook je doe­len na. Uit­ein­de­lijk komt het daar op neer.

SUP­PORT THE LOCAL SCENE!

♡ Zomer­lief­de ♡

Da’s een zomer vol piz­za, cock­tails en vlin­ders in de buik 💑 

Negen weken lang ver­sprei­den jon­ge chefs, sce­no­gra­fen, DJ’s, col­lec­tie­ven en bands hun zomer­lief­de in Stel­plaats. Inclu­sief: zon­over­go­ten ter­ras en ver­schil­len­de activiteiten 🌻

Open van 16 tot 22u iede­re dins­dag, woens­dag & don­der­dag van 30 juni tot 25 augustus ! 

DSC04762
DSC04742
DSC04763
DSC04773