Deze website maakt gebruik van Cookies.


Ground rules

1. Stel­plaats kent geen plaats voor dis­cri­mi­na­tie, inti­mi­da­tie, sha­ming of geweld.

2. Wees je bewust van de zaken die je con­su­meert. Over­ma­tig of fou­tief gebruik kan je gedrag beïnvloeden. 

3. Luis­ter naar je eigen gren­zen en res­pec­teer die van ande­ren. Een nul­to­le­ran­tie voor men­sen die fysie­ke en/​of psy­cho­lo­gi­sche gren­zen overschrijden.

4. In Stel­plaats vraag je altijd toe­stem­ming voor: foto’s, flir­ten, aan­ra­kin­gen … Enkel een dui­de­lij­ke ja” is een ja” en is op elk moment omkeerbaar.

5. Hier ben je deel van de Stel­plaats com­mu­ni­ty, dus zorg voor jezelf en voor elkaar. Spreek iemand van de orga­ni­sa­tie aan of vraag hulp aan de bar, indien je dat nodig hebt!

6. Zit je met iets? Heb je feed­back? Spreek ons aan! Vul ons feed­back­for­mu­lier in.


Uitgewerkte policy door Laure Robenek en Emma Caers

Lau­re Robe­nek is al jaren­lang actief in het Leu­ven­se nacht­le­ven en bij Stel­plaats. Door haar betrok­ken­heid bij orga­ni­sa­ties als Nacht en Affair heeft ze zich inge­zet voor een vei­li­ge­re en zorg­za­me­re feest­cul­tuur, een aspect dat tot dan toe wei­nig aan­dacht kreeg in Leu­ven. Dit enga­ge­ment leid­de uit­ein­de­lijk tot het pro­ject Stel­plaats Cares, een samen­wer­king tus­sen Stel­plaats en Laure.

Met Stel­plaats Cares wer­den twee brain­storm­ses­sies geor­ga­ni­seerd waar jon­ge­ren, experts en ver­schil­len­de col­lec­tie­ven samen­kwa­men om na te den­ken over hoe Stel­plaats een vei­li­ge­re plek voor ieder­een kon wor­den. Orga­ni­sa­ties zoals LEDA Col­lec­ti­ve, Buren­hin­der, ZSG Leu­ven, Safe n Sound en Brus­sels by Night brach­ten elk hun eigen exper­ti­se en erva­ring mee. De gesprek­ken richt­ten zich op thema’s als res­pect, psy­cho­lo­gi­sche en fysie­ke vei­lig­heid en hoe deze waar­den bin­nen Stel­plaats tot uiting kun­nen komen. 

Uit deze ses­sies vloei­den zes kern­waar­den voort — geen strik­te regels, maar flexi­be­le richt­lij­nen die aan­slui­ten bij de diver­se groep men­sen die Stel­plaats bezoekt. Emma Caers, die ook deel­nam aan de ses­sies als media- en infor­ma­ti­on desig­ner, kreeg de uit­da­ging om deze richt­lij­nen te ver­ta­len naar een toe­gan­ke­lij­ke en visu­e­le vorm. Haar doel was om een gevoel van gemeen­schap te cre­ë­ren, in plaats van bele­ren­de of betut­te­len­de voor­schrif­ten op te leg­gen. De bood­schap moest uit­no­di­gend zijn, zon­der het gevoel te geven dat er iets ver­keerd werd gedaan door de richt­lij­nen te lezen. 

Na het ver­ken­nen van ver­schil­len­de con­cep­ten ont­stond het idee van een set ver­keers­bor­den”: een uni­ver­se­le, dui­de­lij­ke beeld­taal die door ieder­een begre­pen wordt. Maar in plaats van strak­ke, dwin­gen­de ico­nen koos Emma voor een zach­te­re, inclu­sie­ve­re bena­de­ring. Elk sta­te­ment kreeg een eigen illu­stra­tie — niet als ver­bods­bord, maar als een vrien­de­lij­ke en visu­e­le uit­no­di­ging tot bewust­wor­ding. Zo groei­de haar ont­werp uit tot iets dat per­fect past bin­nen de sfeer van Stel­plaats: niet dwin­gend, maar toe­gan­ke­lijk en herkenbaar.



"Het belang­rijk­ste was om een gevoel van com­mu­ni­ty aan te wak­ke­ren, in plaats van sim­pel­weg te zeg­gen: Dit zijn de regels, volg ze’"

> Laure Robenek

Stelplaats Cares Laure Robenek 5
Stelplaats Cares Laure Robenek 24
Stelplaats Cares Laure Robenek 27