Het is niet langer genoeg om niet racistisch te zijn...… | Stelplaats

02/06/20

Het is niet langer genoeg om niet racistisch te zijn... Het is tijd om anti-racisme te implementeren in ons dagelijks leven.


"White silence is violence".


Anti-racisme is jouw inzet om actief tegen racisme te vechten. Ga de discussie met jezelf en je omgeving niet uit de weg als je getuige bent van racistische uitspraken en beledigende vooroordelen. Sta er dus niet neutraal bij en geef actief aan dat het verkeerd is. Ook bij een vriend(in) of familielid.


Durf je oncomfortabel te voelen als blank persoon.


‘White privilege’ betekent dat je als blanke persoon onterecht voordelen ervaart in de wereld ten opzichte van gekleurde mensen. ‘White privilege’ wil niet zeggen dat je niet gediscrimineerd kan worden op andere vlakken, of dat je een makkelijk leven hebt. Het wil zeggen dat jouw blanke huidskleur geen deel van het probleem is. Dit niet erkennen is onrespectvol, frustrerend en pijnlijk ten opzichte van gekleurde mensen.


Jij maakt zelf deel uit van de oplossing.


Het laatste dat gekleurde mensen willen horen van blanke mensen is hoe ze moeten omgaan met racisme. Ook al is het goed bedoeld, als blank persoon moet je erkennen dat je nooit (!) racisme kan ondervinden en als zeker niet die ervaringen in de discussie kan inbrengen. Het betekent niet dat blanke mensen uit de discussie moeten blijven, het betekent dat ze moeten focussen op oplossingen.


Informeer jezelf correct.


Neem je verantwoordelijkheid en voed jezelf op via films, boeken, toespraken,… Wees daarnaast waakzaam over de ‘gecoverde’ vormen van racisme die niet altijd hoorbaar of zichtbaar zijn, maar wel even aanwezig zijn. Netflix tips: 13th, American Son, Dear White People, See You Yesterday, When They See Us.


Respecteer elkaars gevoelens. Luister en leer van elkaar. Een open conversatie is goud waard.


Schermafbeelding 2020 06 22 om 17 35 35
107568616 898971017246127 6151220192282108959 o
ANDERE BLOGPOSTS