24/05/24
Interview met Samsara Street
Samsara Street bundelt de krachten van hun collectief en beloftevolle klasgenoten tot een expo op 24 en 25 mei in Stelplaats.
Voor mij zitten 3 van de zes jongens die samen een ‑tot nu toe naamloos- collectief vormen. Gedoogd spijbelend doen ze hun verhaal nog eens uit de doeken.
Arno Van de Winckel, Arno Nichanian — Buys en Robbe Van Uytven spreken namens de groep. James de Crombrugghe de Looringhe en Leon Stallaert kwamen later aan, voegde nog enkele woorden toe. Zeno Cleemens die zorgde voor passend beeldmateriaal.
La Vallée in Brussel (BX Live) was de locatie van hun eerste grote evenement. Dit evenement markeerde de concretisering van het collectief. ‘Het bleek verrassend makkelijk om iets te organiseren,’ zegt Arno. ‘We hebben geleerd dat je met kleine projecten al veel kunt bereiken.’ Het evenement bood een korte maar waardevolle introductie in de culturele sector en de dynamieken die daarbinnen spelen. Hierna kwam de nood en zin om zelf iets te organiseren.
Een kleine achtergrondschets; de 6 leden van het collectief hebben elkaar leren kennen op Sint-Lukas in Brussel. Hun thuisbasissen bevinden zich ergens tussen het Leuvense en het Brusselse. Verspreid over verschillende klassen, in hetzelfde jaar, werken ze sinds december al aan hun eindwerk. Arno en Zeno zagen groot potentieel in hun jaargenoten en hebben samen met de scouts iedereen opgetrommeld om de creaties te bundelen. Samsara Street wordt georganiseerd door de Jins van Scouts Brigands Sint-Joris-Weert, ten voordele van hun buitenlandse reis. Ze zien het als een viering van de kunst, gemeenschappen en samenwerkingen.
Hoe komt het eigenlijk dat jullie geen naam hebben voor jullie collectief?
“We hebben hier veel over gesproken, een naam voor ons collectief,” zegt Arno. “Toch hebben we besloten om het voorlopig zo te houden. Zodra je een naam hebt, zet je jezelf vast. Je blijft eronder werken. Wij kiezen ervoor te wachten tot er een passende naam op ons pad komt,” vult Robbe aan. “Het openlaten van een naam zegt misschien nog wel meer dan het kiezen van een naam. Het gaat voor ons immers om wat we maken, niet om wie we zijn.”
En wat met de naam voor de expo?
De naam van de expo is echter wel zeer bewust gekozen. Samsara Street komt voort uit ons idee van een utopisch dorp, waar elke artiest zijn eigen ‘huisje’ heeft, een weerspiegeling van de maatschappij waarin ieder zijn vak heeft. Wij zien de straat als de oplossing voor het samenbrengen van al onze verschillende media. Ieder kan zijn werk in zijn atelier-‘huisje’ tonen, maar we zorgen er ook voor dat een deel samenkomt op straat als publiek werk. Een expo in de straat is toegankelijk en niet elitair. We willen graag een zo breed mogelijk publiek aanspreken, zodat iedereen zich thuis kan voelen in onze straat.
Hoe weven jullie jullie perspectieven samen tot een kleurrijk dorp van ideeën?
Arno benadrukt dat het niet eenvoudig is om een groep van zes 18-jarigen te coördineren. Het vergt veel inspanning om ervoor te zorgen dat iedereen hetzelfde beeld heeft van waar de groep naartoe moet. Tegelijkertijd heeft elk lid een unieke visie vanuit zijn eigen medium, wat zowel een kracht als een uitdaging vormt. Dit zorgt voor interessante discussies en creatieve oplossingen, maar vereist ook compromissen, met name op het gebied van materiaal en kosten. In deze context is de vraag herhaaldelijk gesteld: weet je precies wat je doet, of schets je slechts een beeld? Het sluiten van compromissen en wederzijds begrip zijn essentieel voor het proces. Een goede leerschool!
Future plans?
"“We zijn gedreven een artiestenleven te leiden, landlopers te zijn en te blijven, en later, zullen we op pretentieuze wijze verwijzen naar wijze geleerde die naar gelijkaardige dingen streefde.”"
> Arno
“Het volgende project van Samsara Street zal waarschijnlijk op dezelfde organische manier ontstaan, met ideeën die spontaan opborrelen,” vervolgt hij. Zeno, die vaak fungeert als onze sociale sleutel en verbinder, is hierin een belangrijke schakel.
Deze zomer gaan de leden ieder hun eigen weg. We hebben allemaal verschillende plannen voor onze verdere studies, variërend van wijsbegeerte en schilderkunst tot architectuur en installatiekunst. Ondanks dat we elk ons eigen pad zullen volgen, geloven we dat dit onze uitdagingen en samenwerking alleen maar kan verrijken. “Iedereen gaat zijn eigen ding doen, maar samen creëren we een prachtige meerwaarde. We steken alles in één pot, al het talent, al het potentieel, en we geloven dat daar prachtige dingen uit zullen bloeien.”
Wat willen jullie nog meegeven aan de bezoekers?
Als je hier binnenkomt, verlaat je Leuven en stap je Samsara binnen, een unieke samenleving. Stel zoveel mogelijk vragen, praat met de kunstenaars. Robbe licht toe: “De stad, die blijft eeuwig, de stad groeit, het sociale maakt de stad.” Bezoekers van de expo worden ook bezoekers van de straat en daarmee een deel van de tentoonstelling zelf.
De expo richt zich vooral op de jeugd en draagt de boodschap uit dat kunst interessant kan zijn zonder elitair te zijn. Het is een tegenbeweging tegen de traditionele witte tentoonstellingsruimtes en biedt een herinterpretatie van klassieke tentoonstellingen. “De sfeer is niet te prestigieus, maar juist toegankelijk, zeer informeel en levendig.”
Ruimte voor jongeren(cultuur)
met hal, keuken, club, zeefdrukatelier, skatepark, graffitimuur , sporthal, repetitieruimtes, DJ-studio, vergaderruimte, fietsatelier, kinder- en jongerenpsycholoog