Interview: Boucif Custom Bikes (BCB) selecteert | Stelplaats

26/11/20

Interview: Boucif Custom Bikes (BCB) selecteert


Driss Boucif is een fietsenmaker in hart en nieren en bijna drie jaar geleden koos hij ervoor om voltijds zelfstandige te worden met zijn eigen bedrijf ‘Boucif Custom Bikes’. Sinds kort is hij hiermee terug te vinden in zijn hoogstpersoonlijke atelier in Stelplaats. We kijken samen met hem terug op de afgelopen jaren en blikken alvast voorzichtig vooruit op de toekomst.


Hoe kijk je terug op twee jaar geleden?


Ik zie het nog steeds als een van de mooiste dingen die me overkomen is. Ik was juist afgestudeerd en had heel veel goesting om me voltijds met BCB bezig te houden. Nét dan kwam er het project Stelplaats! Ik was er toevallig bij om het skatepark dat er ging komen al eens te checken en dan zag ik dat er misschien ook een plaatsje was voor mijn fietsatelier. Ik heb echt heel veel geluk gehad dat ik toen die plaats heb gekregen en ben daar nog altijd heel dankbaar voor.


Wat zou je anders doen? Welke lessen heb je geleerd?


Ik denk niet dat ik veel anders zou doen moest ik het nog eens meemaken. Misschien zou ik me iets meer proberen focussen op de dingen die ik het liefst doe zoals custom fietsen samenstellen en zelf frames lassen.

Door echt alle fietsherstellingen aan te nemen ben ik heel veel tijd verloren aan het proberen herstellen van goedkope Chinese brolfietsen (excuse my French) die binnen de kortste keren toch terug kapotgaan. En met het bestellen van nieuwe onderdelen voor dure moderne fietsen ben ik ook veel bezig geweest, terwijl ik liever onderdelen recycleer, maar dat gaat enkel bij oudere fietsen van minstens 20-25 jaar geleden van toen er nog écht duurzame dingen gemaakt werden.

Ik heb nu geleerd dat het noodzakelijk is om soms eens nee te zeggen (hoe slecht ik hier ook in ben).

Als ik me volledig toespits op de fietsen die ik zelf maak en het herstellen en pimpen van oldschool koersfietsen verlies ik minder tijd en kan ik uiteindelijk ook meer mensen verder helpen. Gelukkig krijg ik ook een soort van herkansing met mijn nieuwe eigen atelier en ik ga men uiterste best doen om me puur op die oldschool stevige stalen fietsen te focussen!


Op welke fiets ben je het meest trots?


Ik ben het meest trots op mijn allereerste fiets die ik maakte, back in 2011. Dat is een fiets met twee zadels, waarvan het tweede zadel dan op het achterste wiel gemonteerd is. Zo kan ik altijd iemand extra meenemen en kan die persoon ook comfortabel zitten. Gelijk een tandem, maar dan zonder dat de tweede persoon moet trappen. Ik gebruik hem nog steeds met heel veel plezier.


Welk moment was tot nu toe het meest memorabel? Waarom?


Mijn eerste stagiair mogen opleiden, dat was toch wel een geweldig gevoel. Fietsen maken, dat moet je doen. Je kan erover lezen in boekjes en op YouTube zoveel je wil, maar uiteindelijk leer je dat toch het beste door gewoon veel fietsen te maken.


Je hebt sinds kort een eigen atelier in Stelplaats, hoe voelt dit?


Echt super! Hiervoor had ik al een eigen werkplaats op Stelplaats, maar die was redelijk moeilijk bereikbaar en daar kon ik ook niet zo goed mensen ontvangen omwille van het lawaai en een beetje plaatsgebrek. Nu kunnen mensen gewoon langs één en dezelfde deur binnenkomen en kan ik rustig met ze praten zonder het lawaai van luide machines of het skatepark. Ik heb nog niet echt kunnen openen dit jaar door corona, maar het wordt echt een zalige werkplek.

Er is bovendien veel meer plaats voor een grotere werkruimte dus kan er op het gemak met meerdere personen tegelijk gewerkt worden. Ik werk graag met jongeren die bv een beroep verkennende stage willen doen, of via time out of andere programma’s bij mij terecht komen. Nu heb ik hier de ruimte voor.


Welke band heb je met Stelplaats?


Het is een beetje mijn tweede thuis. Ik kom 's morgens toe, zie men relaxte "collega's" en er is meteen sfeer. Er komen de hele dag vrienden over de vloer om te skaten of om andere dingen te doen in de Stelplaats. In de middag is er altijd wel iemand die een broodje of een pizza ofzo mee eet, en na mijn werk kom ik nog eens terug om wat te chillen in het skatepark en eventueel wat dingen af te werken omdat ik overdag al te veel heb gechilled. Ik spendeerde er de laatste jaren meer tijd dan thuis of waar dan ook, maar steeds met veel plezier en in goed gezelschap.


Je stuurde ook een Spotify playlist door, welk nummer is hiervan jouw persoonlijke favoriet?


Floor seats van asap ferg. Doet me denken aan wheelies en daar word ik blij van :)


Welke track zet je op om aan het werk te gaan?


Ik zet gewoon de radio op. Meestal switch ik tussen topradio voor beats en radio1 voor het nieuws en "de wereld van Sofie" in de voormiddag. Tot ik nerveus word van de slechte muziek, dan zet ik soms wel Spotify op, gewoon op shuffle.


Letterlijk toekomstmuziek, maar welke plaat vraag je aan als we weer mogen gaan feesten?


Salut c’est cool – TONY HAWK. Dat is wel echt een banger.


Welke lessen neem je mee naar 2021?


Mijn gsm is dit jaar even kapotgegaan en ik heb hierdoor wel gemerkt hoe vaak ik op mijn gsm zat tijdens het werk. Mijn schermtijd was soms over de drie uur, tijdens mijn werkuren. Ja, dan werk je uiteindelijk maar de helft van de tijd aan fietsen. Nu gebruik ik mijn gsm ook nog wel veel, om te bellen, mailen en mensen digitaal verder te helpen, maar ik ga proberen om die schermtijd volgend jaar toch wel te verminderen.


Interview door Annelies Rom.
Beelden door Vijfvoortwaalf.

SP 3
SP 15
SP 5
SP 1
SP 10
SP 2
SP 14
SP 9
ANDERE BLOGPOSTS