03/12/20
Interview: Emma Hallemans selecteert
Emma had zich 2020 ongetwijfeld wat anders voorgesteld, toen ze begin dit jaar haar camera afstofte en helemaal klaar was om te gaan fotograferen. Toch bleef ze niet bij de pakken zitten en schoot ze alsnog indrukwekkende beelden. Zo indrukwekkend, dat ze zich sinds kort huisfotograaf van Stelplaats mag noemen. Hoe heeft ze haar draai kunnen vinden? Wat zijn haar verdere doelen? Lees zeker verder om deze vragen beantwoord te zien!
Hoe ben je begonnen als fotograaf?
Ik ben er deze zomer pas echt mee gestart. Daarvoor had ik wel al een camera, maar was toen nog niet echt met fotografie bezig. Ik ben dit jaar beginnen experimenteren met verschillende stijlen, zoals ook met analoge fotografie. Stelplaats heeft me hierbij veel kansen gegeven. Ze hebben geen te hoge verwachtingen en laten me vooral mijn ding doen.
Wat zijn de moeilijkheden als starter in het vak?
Momenteel ben ik vooral op zoek naar mijn eigen stijl, want er zijn er zo veel. Ik probeer een beetje van alles te proeven en zo te ontdekken wat er het best bij me past. Ook de vraag “Waar vind ik de juiste informatie?” houdt me wel bezig. Er zijn zoveel onlinecursussen en boeken over fotografie dat het antwoord niet altijd makkelijk te vinden is. Deze zomer heb ik een cursus gevolgd bij WISPER, dat was wel al een goede inspiratiebron. Ik ben ook heel erg bezig met meer zelfzeker te worden op het vlak van fotografie. Ik heb geen diploma in dit vak, dat zorgt ervoor dat ik vaak nog onzeker durf te zijn.
Je bent jouw eigen stijl aan het zoeken, welke stijl trekt je momenteel het meeste aan?
Dan kies ik voor analoge fotografie, voor zover dat een stijl is. Ik vind dit heel authentiek en de camera maakt ook echt dat oude geluidje. Het geeft mij het gevoel van authenticiteit. Wanneer je dan jouw foto’s gaat ontwikkelen, is het elke keer weer spannend. Je gaat de momenten meer selectief kiezen, omdat je maar één kans hebt om de juiste foto te nemen en dat maakt het toch iets waardevoller. Verder vind ik de foto’s ook mooier, door de intensere kleuren.
Welke impact heeft de corona crisis op jou als startende artiest?
Enerzijds wel een goede impact, want ik had meer tijd doordat alle evenementen wegvielen. Maar ja, anderzijds had ik dus ook veel minder kansen om projecten te doen en spontane fotoshoots te organiseren, want met mondmaskers is dat ook niet altijd leuk. Er komt veel meer bij kijken. Ook het feit dat mijn schermtijd nog meer stijgt, kan weleens zorgen voor demotivatie. Na een lange dag online lessen en talks heb je niet altijd zin om alweer achter een scherm foto’s te gaan bewerken.
Waar ben je nu zoal mee bezig?
Momenteel werk ik aan projecten voor MIJNLEUVEN en Stelplaats. Voor MIJNLEUVEN heb ik net twee opdrachten afgewerkt voor het aankomende magazine en voor Stelplaats zet ik residenten in de kijker met mijn camera. Ik ben nu dus vooral bezig met externe opdrachten, maar na de examens hoop ik een eigen project te starten en mijn analoge fotografie meer uit te werken.
Wat is de belangrijkste tip die je tot nu al kreeg op vlak van ‘dromen najagen’?
Het belangrijkste advies dat ik al heb gekregen is “Doe gewoon uw eigen ding.” Ik mag me niet laten doen en mag me vooral niet verliezen in verwachtingen van opdrachtgevers. Een foto is en blijft uw eigen perspectief van het moment.
Waar heb je dit advies al kunnen toepassen?
Bij een project over mentaal welzijn. Ik stelde me heel veel vragen over opdracht en wilde me vormen naar hun verwachtingen. De persoon waarmee ik samenwerkte zei toen: “Doe gewoon jouw ding, het zijn jouw foto’s”.
Welke reeks foto’s is jouw favoriet?
Ik ben meer fan van mijn analoge foto’s en als ik écht een moment moet kiezen, dan is het misschien wel de Ambient Brunch van nacht. Ik heb die dag veel geëxperimenteerd met een hoge ISO-waarde en daar heb ik toen ook het ‘schilderachtige’ effect ontdekt. Daar ga ik meer mee experimenteren, dus die reeks is toch wel een mijlpaal in de ontdekkingstocht naar mijn eigen stijl.
"Doe gewoon uw eigen ding."
> EMMA HALLEMANS
Welke fotoreeks zou je het liefst diep onder de grond begraven?
Ik heb eigenlijk niet echt foto’s die ik zou willen weggooien, maar als ik toch moet kiezen, dan zijn het de oudste foto’s op mijn camera, omdat die niet van een heel erg hoog niveau zijn. Alhoewel, het is toch ook wel iets om te vergelijken en te zien hoe ik gegroeid ben.
Welke muziek zet je op als je motivatie zoekt?
Vorig jaar in maart kreeg ik meer interesse in elektronische muziek en ben ik ook zelf wat daarmee beginnen prutsen. Ik word ook altijd heel happy van muziek van artiesten als FKJ, Tom Misch en Loyle Carner, om er enkelen te noemen.
In mijn vrije tijd ben ik heel veel met muziek bezig, dat was mijn voornaamste hobby, voor fotografie erbij kwam. Nu heb ik zoiets van ‘we kunnen niet meer uitgaan’, dus ga ik vaak op mijn kamer effe los op muziek en probeer ik zelf een dansvibe te creëren. Ik mis het wel.
Welke lessen leerde je in 2020?
Ik ging normaal gezien op Erasmus en dat ging last-minute niet door, festivals werden afgezegd etc. Eerst was ik echt teleurgesteld, maar na een tijd heb ik geleerd dat het misschien beter is om geen verwachtingen te stellen en blij te zijn met wat je hebt.
Wat neem je mee naar 2021?
Nu is iedereen hoopvol, want er komt een vaccin aan, maar langs de andere kant is het belangrijk om te blijven relativeren. Anderzijds wil ik ook mijn eigen stijl vinden en trots blijven zijn op wat ik zelf maak en doe en hiermee ook mijn eigen project opstarten.
Interview door Annelies Rom.
Beelden door Vijfvoortwaalf.
Ruimte voor jongeren(cultuur)
met hal, keuken, club, zeefdrukatelier, skatepark, graffitimuur , sporthal, repetitieruimtes, fietsatelier, kinder- en jongerenpsycholoog, jongerenwerking