15/12/22
Interview: 7Hills Skatepark
Dag Kas! Wat is 7Hills en wat is jouw rol binnen de organisatie?
7Hills is een Belgisch-Jordaans sociaal skate-initiatief en liefdadigheidsorganisatie dat ik mee heb opgericht in 2016.
Met 7Hills zetten we voornamelijk in op het bouwen van skateparken, maar ook van publieke parken, om zo veilige plekken te creëren voor jongeren en hun ouders.
Verder organiseren we voornamelijk skatelessen en artistieke activiteiten voor kwetsbare jongeren, waaronder veel vluchtelingen. Het skateboarden gebruiken we als een tool om jongeren te ‘empoweren’, dichter bij elkaar te brengen en inclusieve superdiverse communities te bouwen.
7Hills geeft jongeren en hun families toegang tot veilige plekken waar ze zich welkom voelen, kunnen uitleven, vrienden maken, leren skaten, …
"7Hills geeft jongeren en hun families toegang tot veilige plekken waar ze zich welkom voelen."
> Kas Wauters
Hoe kwamen jullie op het idee om dit initiatief op te starten?
7Hills startte voor mij vanuit mijn studies sociale- en culturele pedagogiek en mijn passie voor skateboarden. Ik wou graag een stage doen waar ik mijn passie voor skaten kon combineren met jeugdwerk. En vooral zo skateboarden kon inzetten als een tool om mensen te ondersteunen, samen te brengen en sterker te maken.
In mijn zoektocht naar een stageplek kwam ik in contact met Make Life Skate Life, een organisatie die vooral in ontwikkelingslanden skateparken bouwt. Zij bouwden een aantal maanden voor mijn stage het eerste skatepark in Jordanië, 7Hills skatepark. Na de bouw bleek dat het skatepark grotendeels leeg bleef, dat de jongeren hun weg er niet naartoe vonden en dat er dus nood was aan een werking.
Mijn stage vertrok dus vanuit deze nood om het skatepark toegankelijk te maken voor kwetsbare jongeren in Jordanië, meer specifiek voor jongeren die op de vlucht waren. Mijn docenten vonden het een heel goed idee en niet veel later vloog ik naar de hoofdstad Amman.
In Amman leerde ik mijn partner in crime Zakaria kennen. Hij was er één van de enige lokale skaters. Samen startten we met het organiseren van skatelessen en contact te zoeken met de lokale bevolking.
Zakaria en ik willen onze passie voor skateboarden delen met jongeren. Vooral omdat we zelf zo veel van het skaten hebben geleerd. Skaten heeft ons gevormd als persoon, ons geleerd om op een goede manier om te gaan met anderen. Skaten bracht ons ook op de meest random plekken over de hele wereld, leidde het ons naar muziek, fotografie, montage, en nog zo veel meer.
"Skaten gebruiken we als een tool om jongeren te ‘empoweren’ en dichter bij elkaar te brengen."
> Kas Wauters
Waarom kozen jullie specifiek Jordanië voor de bouw van het skatepark?
Jordanië speelt een enorm belangrijke rol in de wereldwijde vluchtelingenopvang. Het is zowat het enige stabiele land in de regio, omgeven door landen geteisterd door oorlog.
De afgelopen 70 jaar zijn er vanuit verschillende (buur)landen miljoenen mensen in Jordanië terecht gekomen. Allemaal fantastische mensen die hun thuis moesten achterlaten. De Jordaanse populatie ontplofte, maar de leef- en wooninfrastructuur of lokale economie was hier nooit echt op voorbereid. Hierdoor leven enorm veel vluchtelingen, maar ook lokale gezinnen in armoede. Vandaag is meer dan 60% van de totale bevolking jonger dan 30 jaar. Young bloodz! We willen met 7Hills armoede bestrijden en jongeren een plek, een community en een uitlaatklep geven!
De hoofdstad Amman, waar wij vooral actief zijn, is een enorm chaotische en drukbevolkte grootstad. Je vindt er amper publieke parken of infrastructuur voor sport, recreatie of ontmoeting. Zijn ze er wel, dan zijn ze vaak geprivatiseerd of ontoegankelijk, waardoor enkel rijke mensen er toegang tot hebben. En de overheden zien dit probleem absoluut niet als een prioriteit.
Mensen leven daardoor enorm gesegregeerd. Dit geldt voor rijk en arm, jongens en meisjes, Oost- en West Amman, maar ook voor mensen van Jordanië of bepaalde vluchtelingengemeenschappen. Segregatie is nooit goed. Elkaar ontmoeten en leren kennen is essentieel om elkaar te leren respecteren. En dit is wat we doen in onze skateparken: mensen van verschillende achtergronden samenbrengen en doen vergeten dat ze verschillen door ze zich te laten identificeren met iets gemeenschappelijk.
De stad investeert niets in onze werking en werkt ons zelfs tegen. Het gehele stadsbestuur is totaal corrupt, net zoals de gehele overheid. Anyway, de aanhouder wint. Battlin’ since 2016 and still standing. Stap voor stap krijgen we de stad wel meer overtuigd van het belang van ons werk.
"Segregatie is nooit goed. Elkaar ontmoeten en leren kennen is essentieel om elkaar te leren respecteren."
> Kas Wauters
Wie komt er bij jullie zoal skaten?
In onze skatelesjes hebben we kids van meer dan tien verschillende nationaliteiten! We zijn ook best wel fier op de 50% meisjes die we hebben. Niet evident voor deze regio!
De meeste jongeren die naar onze activiteiten komen, hebben het niet breed. Er is in Jordanië een enorme ongelijkheid en een kleine middenklasse. Ook van de rijkere klassen zijn er jongeren die naar het skatepark komen, wat super belangrijk is! Zij vinden wel zelf de weg naar het skatepark.
Wij zetten ons net in met onze werking om jongeren in armoede de kans te geven om ook naar het skatepark te komen. Zo werken we met de communities die rondom de skateparken wonen, maar leggen we ook bussen in vanuit vluchtelingenkampen of buitenwijken naar het skatepark.
We hebben ook een youth leadership program, waar we jonge meisjes en jongens coachen om zelf skateleraar of ‑lerares te worden en zo community leaders en rolmodellen te worden! Zo trachten we lokaal en duurzaam te werken.
We proberen ook telkens groeimogelijkheden te creëren voor onze youth leaders en hen ook tewerk te stellen waar we kunnen. Meer dan 40% van de jongeren in Jordanië is werkloos en vele kinderen worden verwacht hun gezin mee financieel te onderhouden.
"We leggen ook bussen in vanuit vluchtelingenkampen of buitenwijken naar het skatepark."
> Kas Wauters
Hoe financieren jullie je project?
Hustlin! Financiering ain’t easy, maar we slagen er in om via super diverse kanalen aan de nodige financiële middelen te komen. Enerzijds zijn dat fundraisers die we bijvoorbeeld doen in samenwerking met Vzweetje en Stelplaats en anderzijds zijn dat projectpartners, subsidies, etc.
Ook de verkoop van onze merch, online campagnes op onze website, sponsoring en collabs zorgen voor inkomsten. Zo deden we bijvoorbeeld een coole pyjama-collab met Vzweetje of met Twits dropten we een fresh shop-deck. Geïnteresseerden, hit me up om eens samen te zitten voor events, collabs of meer info!
Stap voor stap trachten we niet meer afhankelijk te blijven van donaties en buitenlandse funding, volledig zelfvoorzienend te worden en mee te draaien op de lokale economie. Best wel uitdagend, maar komt goed! Zo organiseren we privé skatelessen voor rijkere gezinnen die betalend zijn, waarmee we onze andere activiteiten kunnen financieren.
Ondertussen bouwden jullie al een tweede skatepark in de Jordaanse hoofdstad Amman. Hebben jullie nog toekomstplannen?
Yessir! We bouwden 2 skateparken, een makerspace, renoveerden we een publiek park en creëerden een mobiel skatepark voor outreach skate programs, waarmee we het skatepark naar de jongeren brengen die niet naar het skatepark kunnen komen. Deze plekken zijn de zaadjes, maar even belangrijk is de opvolging en werking die volgt!
In de toekomst, hopen we ook meer en meer met een nieuwe doelgroep te werken, namelijk jongeren met een beperking. We hebben het gehele skatepark bv rolstoelvriendelijk gemaakt en deden al een programma afgelopen jaar met jongeren met special needs. Heel pure en heerlijke energie in deze skatelessen!
In onze makerspace gaan we een storytelling project doen voor vluchtelingenmeisjes met stopmotion animatie, waarbij we creatieve tools willen aanbieden voor expressie. Daarnaast gaan we verder aan de slag met de radiostudio die we hebben gebouwd om jongeren de kans te geven om zich te verdiepen in audio- en radioproductie. Dit is een samenwerking met een het Berlijnse radiostation Refuge Worldwide.
En dan zullen er vast ook nog nieuwe skateparken volgen! Volg het allemaal via onze Instagram-pagina.
Wat is de link tussen 7Hills en Stelplaats?
Inspiratie en support!
Ik ben zelf sinds de start van Stelplaats betrokken geweest via Vzweetje en het skatepark. Het verhaal van Stelplaats is zeker eentje om mee te nemen. Zo hebben we bijvoorbeeld inspiratie uit Stelplaats gehaald voor onze makerspace.
Daarnaast zijn er super good vibes met de bewoners van Stelplaats. Zo hebben we al toffe samenwerkingen gedaan en steun gehad van Vzweetje, BCB en Scheefdruk!
"Binnen het Skatecafé doen we ook een NYE take-away om geld in te zamelen voor in Jordanië."
> Kas Wauters
In de kerstvakantie organiseren jullie samen Vzweetje en BCB een skatecafé in Stelplaats, kan je hier wat meer over vertellen?
Yes! De wintereditie van Skatecafé komt eraan!
Tussen 28/12 en 4/1 organiseren we verschillende activiteiten zoals wedstrijden, initiaties, garage sale, film screenings, etc. in Stelplaats.
Je kan ook de hele week 7Hills -, Vzweetje — en BCB merch verkrijgen om ons te steunen! Er is ook telkens iets te eten en de opbrengst van het eten gaat naar onze werking in Jordanië.
Binnen het Skatecafé doen we ook een take-away eindejaarsevenement om geld in te zamelen voor in Jordanië. We hebben een top kookteam die een driegangen diner maakt! Vegetarisch/vlees/aangepaste wijntjes/kids? Alle opties zijn er! Je kan ook zeker voor groepen inschrijven!
Inschrijven doe je via de onderstaande link en kan tot met kerst! Af te halen op 31/12 in Stelplaats. Spread the word!
Alle merch vertoond op de foto’s is te koop tijdens het Skatecafé. Meer info ivm skatecafé beschikbaar op de socials van Vzweetje.
Ruimte voor jongeren(cultuur)
met hal, keuken, club, zeefdrukatelier, skatepark, graffitimuur , sporthal, repetitieruimtes, DJ-studio, vergaderruimte, fietsatelier, kinder- en jongerenpsycholoog