Interview: CLUDBDINER met Hannah Gellens | Stelplaats

11/02/22

Interview: CLUDBDINER met Hannah Gellens


Studente Hannah Gellens haalt graag alles uit de kast om haar gasten te voorzien van een heerlijk diner. Volgende week prikkelt deze creatieve duizendpoot tijdens het clubdiner onze smaakpapillen met een Afrikaans geïnspireerd, veganistisch menu. We strikten Hannah voor een gezellig gesprek over haar passies, tahini en kookboeken.


Waar komt je passie voor koken vandaan?


De kookmicrobe zit in mijn genen. Mijn papa was vroeger traiteur en thuis koken we allemaal erg graag. Maar de échte passie kwam tijdens de overschakeling naar een veganistische levensstijl. Je begint op een andere manier naar eten te kijken, en dus ook te koken, wanneer je in de plantaardige wereld terechtkomt. Het dwingt je om wat meer te experimenteren in de keuken. Het sociale aspect van eten spreekt me ook enorm aan: je kan mensen blij maken met eten, het is meer dan koken op zich.


Waar haal je je inspiratie vandaan?


Ik haal uit alles inspiratie, maar vooral van foodbloggers op Instagram. Ik zou heel graag meer weten over de culinaire wereld en wat grote chefs ontdekken. Ook zou ik heel graag eens een grote reis maken met als doel de keuken van verschillende landen beter te leren kennen.


Je menu is volledig veganistisch en heeft veel invloeden uit de Afrikaanse keuken, vanwaar die keuze?


Na het middelbaar heb ik een gap year genomen en rondgereisd door Midden-Amerika. Daar kwam ik in contact met heel wat mensen die veganistisch waren en dat sprak me dan ook aan. Initieel was ik veganistisch om ecologische redenen, maar nu zou ik ook gewoon nooit meer een dood dier kunnen eten.

De Afrikaanse invloed is volledig toevallig! Meestal grijp ik terug naar Aziatische gerechten omdat mijn roots daar liggen. Het menu is dus echt at random gekozen en ook een uitdaging voor mij.


Je hebt taal- en letterkunde gestudeerd, is er een kookboek dat deze interesse linkt aan het culinaire?


Kookboeken zijn iets leuks om te hebben en om in te kijken, maar ik gebruik ze belachelijk weinig. Ik denk dat dat wel een algemene tendens is onder mensen. Kookboeken staan leuk in je keuken, maar wie gebruikt ze nu dagelijks? Het zou een goed voornemen voor mij zijn om al die recepten eens uit te proberen (lacht).


Als je in je leven nog maar één gerecht mocht koken, wat zou het dan zijn?


Dat is een heel moeilijke vraag, maar als ik echt iets moet kiezen, dan is het curry! Het is heel snel klaar is en je kan er eigenlijk alles dat je wilt in verwerken. Je kan er ook veel mee variëren. De ene avond maak je bijvoorbeeld een Aziatische, en daarna eens een Afrikaans-geïnspireerde curry.


Vermoedelijk kook je thuis minder uitgebreid, wat maak je voor jezelf?


Thuis koken we heel divers. Alle gezinsleden koken graag en veel, dus soms is het een gevecht om te beslissen wie mag koken. Gelukkig heeft iedereen zijn eigen specialiteiten en komt er steeds iets lekkers op tafel. Af en toe lachen we met het feit dat we thuis lekkerder eten dan op restaurant (lacht).


Wat zijn de 'key ingredients' die in jouw gerechten nooit ontbreken?


Ik kook heel graag met tahini (sesampasta, red.). Ik gebruik het zelfs in mijn ontbijt! Onlangs heb ik ook miso (zoute pasta op basis van gefermenteerde sojabonen, red.) ontdekt, echt een super cool ingrediënt omdat je zowel in hartige gerechten als in gebak kunt gebruiken. Het heeft een heel prominente en zoute smaak, daar hou ik echt van.


Heb je tips and trick voor beginnende chefs?


Begin met makkelijke recepten en eet niet alleen! Wanneer je voor anderen kookt, geniet je er meer van dan wanneer je enkel voor jezelf kookt. Dan doe je het niet alleen om voedingsstoffen binnen te krijgen, maar ook voor het hele sociale gebeuren en de gezelligheid.


Heb je verdere toekomstplannen als chef? Of droom je daar van?


Ja, dat zou ik heel graag doen. Ik zou eerst graag wat rondreizen om andere culinaire culturen te ontdekken en daarna wat cateren. Mijn droom is om later een klein restaurantje of huiskamerconcept te hebben waarbij ik kook en daarna mee aansluit aan tafel met een glaasje wijn. Liefst een klein, authentiek concept met een veranderende kaart. Ik ben iemand die veel afwisseling nodig heeft, dus het lijkt me heel saai om jarenlang dezelfde gerechten te koken.

Hannah gellens web res 15
Hannah gellens web res 34
Hannah gellens web res 21
ANDERE BLOGPOSTS