Interview: CLUBDINER #5 met Amélie Lorent, Ferre Thomas,… | Stelplaats

25/05/22

Interview: CLUBDINER #5 met Amélie Lorent, Ferre Thomas, Lukas Gallon & Gust Huybens


Hannah Gellens zat samen met het keuken- en scenografieteam voor een terugblik op hun CLUBDINER.


Met een vegan Mediterraans menu bekoorden Ferre en Amelie menig tafelganger tijdens het CLUBDINER. Gust en Lukas zorgden deze keer voor een intrigerend lichtspel in de hal.

Kortom, veel meer dan deze twee golden duo’s was er niet nodig om van deze vijfde editie een succes te maken. Tijd voor een terugblik op deze geslaagde avond.

De beelden werden gemaakt door Floor Elli.


Vertel eens, hoe hebben jullie de avond beleefd?


“We waren vooral voldaan,” zeggen ze in koor. “Alle reacties die we kregen - ‘lekker’, ‘mooi’, ‘gezellig’… - deden enorm veel deugd.”


Was er één compliment dat meer bleef hangen dan andere?


Lukas: “Later op de avond stond ik mee achter de kassa met de mensen van nacht. Zij zeiden over de doeken die Gust en ik hadden opgehangen, dat ze goed pasten in de hal. Zo goed zelfs, dat ze er permanent mochten blijven hangen voor hen.”

Ferre: “Het grootste compliment voor de keuken was voor mij iemand die zei dat de drie gangen van ons menu goed op elkaar inspeelden. Het vormde een totaalpakket!”


Team scenografie, waar haalden jullie de inspiratie voor de inrichting?


Lukas: “We wouden vooral de gezelligheid creëren die zo eigen is aan een avondje uiteten op restaurant. Daarom kozen we voor een indeling in kleinere aparte ruimtes.”

Gust: “Maar we vonden het ook belangrijk dat de grote hal van Stelplaats tot zijn recht bleef komen. Transparantie was the key! We bakenden de verschillende ruimtes af met transparante doeken die door hun hoogte een soort monumentaal effect kregen.”


Lukas en Gust, jullie studeren allebei architectuur. Hoe beïnvloedde dat jullie scenografie?


Gust: “Ik denk dat het vooral in het begin een rol speelde. We keken naar de ruimte als echte architecten in spe: Wat zijn de mogelijkheden? Hoe gaan de mensen reageren?…”

Lukas: “Daarnaast was het vooral ook heel leuk om de studie eens toe te kunen passen. Deze keer bleef het niet enkel bij een tekening of een maquette. Nee, ons werk werd realiteit; een beleving voor anderen.


Team keuken, hoe verliep het om samen te koken?


Ferre: “We hadden nog niet vaak samen gekookt, maar eigenlijk verliep alles heel vlot. We hadden op voorhand ook goed afgesproken wie wat zou doen.”

Amélie: “Toen het etentje dichterbij kwam, nam de stress bij mij wel toe. Gelukkig bleef Ferre de bron van rust die ik op dat moment nodig had. Alleen was ik waarschijnlijk veel te gestresseerd geweest!”


Hoe belangrijk vinden jullie koken en lekker eten?


Amélie: “Toen ik vegan werd, moest ik wel een beetje meer beginnen experimenteren. Ik schafte wat kookboeken aan – wat ondertussen uitgedraaid is in een ware verzameling! – en begon bewuster om te gaan met eten.”

Ferre: “Van thuis uit heb ik altijd meegekregen dat gezond eten belangrijk is. Door daar dan mee bezig te zijn, leerde ik koken en zo is het uiteindelijk ook een hobby geworden.”


Heel voorzichtig wordt dezelfde vraag aan de scenografen gesteld…


Lukas: (lacht) Gust en ik keken elkaar al aan en waren blij dat wij deze vraag niet kregen. Ik moet zeggen dat ik graag lekker eet, maar genot halen uit koken zit er (nog) niet echt in. Op kot beslissen wij vaak net voor de winkel dichtgaat wat we willen eten.


Ten slotte, was er ook een soort van samenwerking tussen beide duo’s?


Lukas: “Niet echt eigenlijk. Wij hielden ons bezig met de zaal, terwijl Amélie en Ferre in de keuken hun ding deden.”

Ferre: “Of misschien wel! De avond voordien waren Gust en Lukas de lichten aan het uittesten. Ze vroegen of ze voor groen of blauw moesten gaan. Amélie en ik zeiden allebei: GROEN! Dus ja, er is wel sprake van een soort samenwerking.”

DSCF3003
DSCF3195
DSCF3048
DSCF3030
DSCF3051
DSCF3119
DSCF3073
DSCF3166
DSCF3144
DSCF3187
ANDERE BLOGPOSTS