29/10/21
Interview: Clubnacht met Fabrik
31/10 CLUBNACHT MET FABRIK
Hun naam is al jaren een gekend begrip in Leuvense huishoudens. Met hun meerdaagse festivals en vernieuwende concepten voor jongeren staan ze al jaren steevast in onze agenda gemarkeerd. En nu mogen ze weer. Deze zondag komen ze stevig dansen in onze club.
Wat is Fabrik?
Alexander: Fabrik is een organisatie die jongerencultuur in Leuven in de spotlight zet. Meerbepaald door jaarlijks een driedaags evenement te organiseren waar we kunst van jonge kunstenaars in de spotlight zetten via een expo, workshops en talks die inpikken op wat dat er leeft onder de jongeren. Natuurlijk hoort muziek daar ook bij. Daarnaast organiseren we ook allerlei andere evenementen die in lijn liggen met wat dat er leeft onder de jongeren.
In 2017 organiseerden jullie al een editie van jullie meerdaags festival in Stelplaats, hoe voelt het om na vier jaar terug te zijn?
Lukas: Echt tof. Vooral omdat Stelplaats toen nog niet echt een gebruikte ruimte was en dat Fabrik als eerste hier iets mocht organiseren. Toen is gebleken dat dit een perfecte plaats is voor jongeren.
Alexander: Ook al zijn Stelplaats en Fabrik twee verschillende organisaties, voelen we wel aan dat we qua doelpubliek en culture wel dicht bij elkaar liggen. Zo voelt het ook voor ons vertrouwd aan om hier iets te mogen organiseren.
Hoe is Fabrik doorheen de jaren geëvolueerd?
Blomme: We zijn wel wat meer industrieel geworden. In het begin was ons festival echt cozy en housey. Nu zijn we iets harder en duisterder, maar dat is misschien ook wel omdat de jongeren meer zo geëvolueerd zijn.
Waaraan mogen we ons zondag verwachten?
Ferre: Een deel van ons evenement is nog steeds gratis, zoals we dat altijd doen. Uiteindelijk zetten we in de eerste blok allemaal vrienden van ons op het podium, allemaal met verschillende stijlen en dat zorgt echt voor een leuke sfeer. Bij de clubnacht hebben we geprobeerd om een nieuwe sound naar Leuven te halen. Vooral Sexapil, onze headliner, heeft echt een originele stijl met veel Oosterse en Afrikaanse invloeden.
Alexander: Het ding met Fabrik was altijd al dat we zo veel mogelijk wouden inpikken op wat er bij de jeugd leeft, maar dat we tegelijkertijd ook altijd vooruitstrevend wouden blijven. Toen we hier in 2017 zaten hadden we bijvoorbeeld ook Blu Samu gestrikt, dat was nog voor dat hij booming ging.
Ferre: Ik denk dat we nu voor de eerste keer echt eens wat steviger gaan met Fabrik. We gaan vettig zweten zondag.
Hoe hebben jullie de voorbije periode ervaren?
Alexander: Tijdens ons kortfilmfestival in september van 2020 was de insteek keihard om jongeren een eerste kans te geven om dingen, of ja films, tentoon te stellen. Ik heb het gevoel dat die mentaliteit er toen wel extra dik is uitgekomen en dat het ook belangrijker is geworden voor ons om extra in te zetten op het bieden van kansen aan jonge artiesten.
Lukas: Het deed echt deugd om toch die eerste editie van Cinema Fabrik te organiseren. Ondanks al de maatregelen van toen, was het een dik succes.
Ferre: Ik denk ook dat we altijd wel hebben geprobeerd om te zien wat er mogelijk was en klaar te zijn voor als er terug iets kon en mocht. Normaalgezien komt er eind maart terug een driedaags festival.
Vinden jullie clubcultuur echte cultuur?
Ferre: Ja, sowieso. Ik denk dat dat meerdere culturen samenbrengt.
Blomme: Omdat iedereen in dezelfde vibe zit, samen hard aan het dansen is en er zo in opgaat, zie ik het echt als een cultuur.
Alexander: Inderdaad, Als je met een hele groep samenkomt om van één ding te genieten, dan wordt het moeilijk om het niet als een cultuur te beschouwen.
INTERVIEW DOOR AMELIE LORENT + BEELDEN DOOR JENTE WAERZEGGERS
Ruimte voor jongeren(cultuur)
met hal, keuken, club, zeefdrukatelier, skatepark, graffitimuur , sporthal, repetitieruimtes, fietsatelier, kinder- en jongerenpsycholoog, jongerenwerking