Interview: Kinder- en Jongeren psycholoog Hakima | Stelplaats

19/04/22

Interview: Kinder- en Jongeren psycholoog Hakima


Klinisch psychologe Hakima is sinds kort de nieuwste toevoeging aan de Stelplaats-familie. Ze zetelt zich in de voormalige ruimte van Tilia Flowers om kinderen en jongeren tussen 6 en 18 jaar psychologisch te begeleiden. Daarnaast werkt ze ook als hulpverlener bij het CAW en is ze voorzitter van vzw Sahaba. Nog net voor ze als psychologe zelf de vragen zal stellen vanuit haar praktijk in Stelplaats, grijpen we de kans om de rollen eens om te draaien.

Beelden door Jonas Reubens.


Stelplaats is gewoonlijk een plek waar ontspanning centraal staat. Hoe ben jij er als psychologe terechtgekomen?


Wel, dat is eigenlijk best vlot verlopen. Stelplaats deed niet zo lang geleden een oproep op Facebook met de vraag om hier een ruimte een originele invulling te geven. Ik, als psychologe, heb niet de artistiekere vrijetijdsfocus die Stelplaats normaal heeft. Maar ik dacht: ik kan maar proberen, toch? Ik stuurde een mailtje en vanaf dan ging het eigenlijk allemaal vrij snel. Ik ging kijken naar de ruimte, zag het helemaal zitten en de klus was al bijna geklaard. Bedankt hiervoor, Stelplaats!


Met welke problemen kunnen kinderen en jongeren bij jou terecht?


Bij kinderen (6-12 jaar) focus ik me vooral op de emoties. Het gebeurt vaak dat kinderen boos of verdrietig zijn, maar niet weten hoe ze dat woordelijk moeten uitdrukken. Dat uit zich dan door andere kinderen pijn te doen of plots woedeaanvallen te krijgen.

Bij jongeren (12-18jaar) werk ik ook vooral rond emotieregulatie, met als centrale vragen: ‘Wat voel je?’ en ‘Hoe communiceer je jouw gevoelens naar anderen?’. Maar bij jongeren voel ik ook dat er een grote nood is om over het zelfbeeld te praten. Sociale media spelen daar een grote rol in. Hedendaagse jongeren vergelijken zich constant met anderen. Er rust een grote sociale druk op hun schouders.


"Ik denk dat een van mijn grote troeven is dat ik zelf een migratie-achtergrond heb. Ik begrijp het net dat tikkeltje meer wanneer cliënten aangeven dat ze zich ‘anders’ voelen dan de rest."

– Hakima


Wat maakt jou anders dan andere pyschologen?


Veel psychologen zeggen dat waarschijnlijk, maar ik denk dat mijn aanpak om vanuit de mens te vertrekken mij onderscheidt van anderen. Ik kijk en zoek altijd samen met de cliënt naar wat wel en niet werkt voor dit individu. Ik zal nooit vanuit mijn eigen achtergrond in een bepaalde richting proberen sturen.

Verder denk ik dat een van mijn grote troeven is dat ik zelf een migratie-achtergrond heb. Ik begrijp het net dat tikkeltje meer wanneer cliënten aangeven dat ze zich ‘anders’ voelen dan de rest. Ik heb ook al vaker meegemaakt dat iemand met een migratie-achtergrond eerst niet openstaat voor psychologische hulp. Maar wanneer ze zien dat het ook kan met een psychologe van Marokkaanse afkomst, die bovendien ook moslima is, het ineens wel een optie wordt.


Naast jouw andere jobs, ben je ook voorzitter van vzw Sahaba | De vriendschap. Wat doet deze organisatie precies?


Vzw Sahaba focust zich op twee dingen: enerzijds op het psychosociale stuk bij jongeren, anderzijds op hun vrijetijdsbesteding. We hebben de organisatie opgericht omdat we merkten dat een combinatie van de twee nog te vaak ontbreekt, hoewel er wel veel vraag naar is.

Met vzw Sahaba geven we workshops en getto’s (get-together’s) voor jongeren t.e.m. 26 jaar. Het doel is om hen ervan bewust te maken dat er kan en mag gepraat worden over taboeonderwerpen, en dat combineren we dan met leuke socioculturele activiteiten.


Hoe zie je jezelf, als psychologe, over 1 jaar?


Mijn droomscenario zou zijn dat vzw Sahaba en mijn bijberoep als kinder- en jongerenpsychologe samenvloeien. Concreet zie ik Sahaba dan als een plek waar jongeren altijd naartoe kunnen komen om zichzelf te zijn. Je zou het kunnen vergelijken met een soort psychosociaal jeugdhuis!

Als ik nog verder mag dromen, zou ik graag mijn bijberoep erin verwerken door zelf sessies te geven en mensen aan te nemen die zich constant met het project kunnen bezighouden. Of dit over 1 jaar al kan? Dat lijkt me sterk, maar het is zeker mijn plan op lange termijn!


"Ik volg geen regeltjes a la Feng Shui voor de inrichting of de kleuren psychologie voor de verf aan de muur, maar doe wat goed voelt voor mezelf."

– Hakima


Voordat we afscheid nemen, nemen we nog even een kijkje in Hakima’s kersverse praktijk. Het is nog niet af, maar het oogt alvast knus met de houten fruitkisten aan de zijkant en de planten aan de muur.


Voordat ik de ruimte bij Stelplaats had, werkte ik altijd in huisartsenpraktijken. Dat was zeker en vast goed, maar een kabinet blijft vaak toch maar een saaie ruimte. Er hangt altijd een soort ‘klinische’ sfeer in de lucht.

Hier in Stelplaats kan ik volledig mijn eigen ding doen. Ik volg geen regeltjes à la Feng Shui voor de inrichting of de kleurenpsychologie voor de verf aan de muur, maar doe wat goed voelt voor mezelf. Dat komt ook het beste over op de cliënt, denk ik. Zo wil ik graag nog meer planten, omdat dat bijdraagt aan de huiselijkheid en ook gewoon omdat ik dat zelf heel gezellig vind.


Nood aan een goed gesprek of op zoek naar meer informatie? Lees er alles over op de website van Hakima.

website van Hakima
DSF9219 min
DSF9220 min
DSF9227 min
DSF9235 min
ANDERE BLOGPOSTS