Deze website maakt gebruik van Cookies.

19/09/24

Van kickboksen tot zomerbar - Imthyas ontwerpt de zomer door op Stelplaats

Stelplaats fightclub 32

Imthy­as Van Lan­gendon­ck, een jon­ge Leu­ven­se stu­dent archi­tec­tuur, heeft vele avon­den door­ge­bracht op het ter­ras van Stel’été, heeft de twee­de plaats behaald in het ping­pong­toer­nooi en min­stens één van de 1000+ ver­koch­te Ape­rols gedronken.

"Klinkt als een klas­sie­ke Leu­ven­se zomer, toch?"

> .

Maar bui­ten dat inte­res­san­te avon­tuur dat eraan voor­af­ging… Let’s dive in! Imthy­as aan de ene kant van de tele­foon, op weg naar de ber­gen, want ja, nu Stel­plaats niet meer elke dag open is, wat moet je dan anders doen? En ik aan de ande­re kant van de lijn.

Dag Imthy­as!

Wat was jouw eerste contact met Stelplaats?

Sowie­so een feest­je! De loca­tie is zéker blij­ven han­gen, want toen ik een oproep zag voor archi­tec­tuur­pro­fie­len voor Sce­no Lab, dacht ik direct: let’s go, dit zou wel eens super inte­res­sant kun­nen zijn. De klei­ne twij­fel of ik wel genoeg erva­ring had, ver­dween snel na een gesprek met San­der (mede­wer­ker van Stel­plaats), en ik werd geko­zen om Sce­no Lab als archi­tect te begeleiden.

- Sce­no Lab’ is een vier­daag­se work­shop waar Stel­plaats met een klei­ne groep jon­ge­ren en onder bege­lei­ding van een archi­tect op enke­le dagen tijd een sce­no­gra­fisch object ont­werpt en bouwt.

Het eer­ste pro­ject vond plaats in de hal, met als the­ma Kick­boks. Denk maar met­een groots. We gin­gen langs bij de kick­boks­club, een van de bewo­ners’ van Stel­plaats, die zich in het oude car­wash gebouw van de bus­sen bevindt. Het werd met­een dui­de­lijk wat de belang­rijk­ste onder­wer­pen waren. Iets dat ik niet wist: het ver­schij­nen voor een wed­strijd is min­stens even belang­rijk als het spe­len ervan. Samen met het team deel­ne­mers heb­ben we heel wat idee­ën op tafel gelegd op basis van alle infor­ma­tie die we had­den gekre­gen. We zijn er vol­le­dig in gedo­ken, heb­ben ons uit­ge­leefd met rook­ma­chi­nes, lich­ten en ande­re show­ele­men­ten, en heb­ben zo een sce­no­gra­fie ontworpen.


Hoe ben je betrokken geraakt bij het ontwerp van het binnenplein voor Stelplaats deze zomer? Wat inspireerde je in het ontwerp?

Ik werd door Stel­plaats opnieuw gevraagd om een pro­ject te doen voor de zomer, maar ik twij­fel­de in eer­ste instan­tie. Een maand de tijd om alles te ont­wer­pen, en dat tij­dens de blok­pe­ri­o­de, leek me een flin­ke uit­da­ging. Het com­bi­ne­ren van mijn stu­dies met zo’n inten­sief pro­ject voel­de niet direct haal­baar. Ik nam con­tact op met iemand die het pro­ject vorig jaar had gedaan en iemand met meer erva­ring. Zij stel­den me gerust, maar druk­ten me ook op het hart mijn stu­dies niet te ver­waar­lo­zen en zo ben ik er dan maar ingerold!

Voor het ont­werp van de sce­no­gra­fie voor de zomer begon ik met de doe­ken: hoe kon ik deze op een inte­res­san­te manier pre­sen­te­ren? Ik maak­te de link met Pio­ve­ne­fa­bi en ging thuis expe­ri­men­te­ren met een keu­ken­hand­doek. Uit­ein­de­lijk kwam daar het ont­werp uit, en ik voeg­de speel­se ele­men­ten toe, zoals schom­mels. Bouw­tech­nisch moest alles haal­baar zijn, en daar ben ik goed in onder­steund door Stel­plaats. Met een paar laat­ste aan­pas­sin­gen van mijn kant was het all good’!


Stelplaats biedt jongeren een platform om creatief en architecturaal aan de slag te gaan. Hoe heeft deze kans jouw visie als jonge ontwerper beïnvloed?

Visie is mis­schien een groot woord, maar Stel­plaats heeft zeker bij­ge­dra­gen! Ont­werp­ma­tig heb ik nu toch al twee gro­te pro­jec­ten gedaan. Bij het laat­ste pro­ject moest ik echt tot op het klein­ste detail naden­ken. Hoe maak je alles ste­vig vast, en zorg je ervoor dat het er ook goed uit­ziet? Dat is iets waar je tij­dens je stu­die min­der mee bezig bent. Daar is alles veel hypo­the­ti­scher’; je maakt iets, maar maakt het dan niet haha. Esthe­tiek is op school momen­teel vaak geschei­den van de functie. 

Het leuk­ste aan het maken van zo’n sce­no­gra­fie, bij­voor­beeld de zomer­bar, is het bou­wen zelf natuur­lijk. Tij­dens de opbouw geef je de een­vou­di­ge­re taken vaak snel­ler uit han­den, waar­door ik de com­plexe­re onder­de­len – waar ik van tevo­ren al veel mee bezig was – zelf heb kun­nen uit­voe­ren en dat gaf echt wel veel voldoening.

De zomerbar was een belangrijk onderdeel van de zomer van Stelplaats. Hoe sloot jouw ontwerp aan bij de sfeer en het doel van deze plek?

Een voor­beeld dat ik kan geven van een acti­va­tie, was toen het begon te rege­nen. Ieder­een zit natuur­lijk voor­al bui­ten, maar van­af het moment dat het echt ging rege­nen, gin­gen men­sen ook bin­nen zit­ten, waar min­der opval­len­de modu­les ston­den die ik had ont­wor­pen. Omdat je daar dich­ter op elkaar zat, en niet ieder­een elkaar even goed ken­de, ont­ston­den er spon­taan gesprek­ken. Het was inte­res­sant om dat te zien.
Ik denk dat mijn sce­no­gra­fie ook wel een zui­der­se-vakan­tie-uit­stra­ling gaf.

Hoe zie je de rol van Stelplaats verder ontwikkelen? Welke dromen of ideeën heb je voor de toekomst?

Een open ate­lier zou zeker cool zijn, met machi­nes die je kunt gebrui­ken en waar con­ti­nu gebouwd kan wor­den. Maar op zich is het hier echt al super­leuk. De put in de han­gar vind ik ook een inte­res­san­te plek, mis­schien kan er nog wel iets mee gedaan wor­den. En ja, nu kijk ik eigen­lijk voor­al uit naar de nieu­we club!

Hoe heeft het werken aan dit project jouw persoonlijke groei als architect en creatieveling gestimuleerd?

Ik was ver­rast door mijn inte­res­se in het mana­gen van een com­plexer pro­ject. Het onder­zoek naar mate­ri­a­len was boei­end, maar het effec­tie­ve bel­len naar leve­ran­ciers en het aan­vra­gen van offer­tes was wel echt een nieu­we erva­ring voor mij. Stel­plaats gaf me veel bud­get om mee te wer­ken, wat me veel ruim­te gaf. Maar ook, als ik iets over het hoofd had gezien en extra mate­ri­aal nodig had, was het ook geen pro­bleem om dit aan te kaar­ten. Er werd niet van me ver­wacht dat ik alles met­een per­fect uit­voer­de. Het was een inte­res­sant leer­tra­ject: je denkt niet altijd aan de klei­ne din­gen, de finis­hing tou­ches’, maar dat hoort ook bij het leerproces.

Uit­ein­de­lijk heb­ben we met een team van drie per­so­nen drie à vier dagen gebouwd aan de gehe­le con­struc­tie. Tij­dens het bou­wen merk je hoe belang­rijk het is zo een pro­ject goed voor te berei­den. Een fou­tie­ve bere­ke­ning kan er al voor zor­gen dat de buis­kop­pe­lin­gen niet pas­sen, wat cru­ci­aal is voor de ste­vig­heid van de con­struc­tie. Stel­plaats had er ook wel voor gezorgd dat een inge­ni­eur de teke­ning had nage­ke­ken, en ik kreeg als feed­back dat dit de ste­vig­ste con­struc­tie was die hij ooit bij Stel­plaats had gezien. Daar was ik best trots op.

Imthy­as raadt nog aan om mee de Sce­no Labs te vol­gen, en mis­schien doet hij zelf ook wel­eens mee met Sce­no Lab 4 — ska­te. Maar het is ook druk op school, ergens tus­sen het der­de en het twee­de jaar, veel werk!

Good Luck, mer­ci voor de zomer!


Stelplaats fightclub 32
000091540002
Stelete JVB53
Sceno stelplaats 19
Sceno Lab Fightclub Publieksmoment 16 1
Stelete JVB45