19/09/24
Van kickboksen tot zomerbar - Imthyas ontwerpt de zomer door op Stelplaats
Imthyas Van Langendonck, een jonge Leuvense student architectuur, heeft vele avonden doorgebracht op het terras van Stel’été, heeft de tweede plaats behaald in het pingpongtoernooi en minstens één van de 1000+ verkochte Aperols gedronken.
"Klinkt als een klassieke Leuvense zomer, toch?"
> .
Maar buiten dat interessante avontuur dat eraan voorafging… Let’s dive in! Imthyas aan de ene kant van de telefoon, op weg naar de bergen, want ja, nu Stelplaats niet meer elke dag open is, wat moet je dan anders doen? En ik aan de andere kant van de lijn.
Dag Imthyas!
Wat was jouw eerste contact met Stelplaats?
Sowieso een feestje! De locatie is zéker blijven hangen, want toen ik een oproep zag voor architectuurprofielen voor Sceno Lab, dacht ik direct: let’s go, dit zou wel eens super interessant kunnen zijn. De kleine twijfel of ik wel genoeg ervaring had, verdween snel na een gesprek met Sander (medewerker van Stelplaats), en ik werd gekozen om Sceno Lab als architect te begeleiden.
- ‘Sceno Lab’ is een vierdaagse workshop waar Stelplaats met een kleine groep jongeren en onder begeleiding van een architect op enkele dagen tijd een scenografisch object ontwerpt en bouwt.
Het eerste project vond plaats in de hal, met als thema Kickboks. Denk maar meteen groots. We gingen langs bij de kickboksclub, een van de ‘bewoners’ van Stelplaats, die zich in het oude carwash gebouw van de bussen bevindt. Het werd meteen duidelijk wat de belangrijkste onderwerpen waren. Iets dat ik niet wist: het verschijnen voor een wedstrijd is minstens even belangrijk als het spelen ervan. Samen met het team deelnemers hebben we heel wat ideeën op tafel gelegd op basis van alle informatie die we hadden gekregen. We zijn er volledig in gedoken, hebben ons uitgeleefd met rookmachines, lichten en andere showelementen, en hebben zo een scenografie ontworpen.
Hoe ben je betrokken geraakt bij het ontwerp van het binnenplein voor Stelplaats deze zomer? Wat inspireerde je in het ontwerp?
Ik werd door Stelplaats opnieuw gevraagd om een project te doen voor de zomer, maar ik twijfelde in eerste instantie. Een maand de tijd om alles te ontwerpen, en dat tijdens de blokperiode, leek me een flinke uitdaging. Het combineren van mijn studies met zo’n intensief project voelde niet direct haalbaar. Ik nam contact op met iemand die het project vorig jaar had gedaan en iemand met meer ervaring. Zij stelden me gerust, maar drukten me ook op het hart mijn studies niet te verwaarlozen en zo ben ik er dan maar ingerold!
Voor het ontwerp van de scenografie voor de zomer begon ik met de doeken: hoe kon ik deze op een interessante manier presenteren? Ik maakte de link met Piovenefabi en ging thuis experimenteren met een keukenhanddoek. Uiteindelijk kwam daar het ontwerp uit, en ik voegde speelse elementen toe, zoals schommels. Bouwtechnisch moest alles haalbaar zijn, en daar ben ik goed in ondersteund door Stelplaats. Met een paar laatste aanpassingen van mijn kant was het ‘all good’!
Stelplaats biedt jongeren een platform om creatief en architecturaal aan de slag te gaan. Hoe heeft deze kans jouw visie als jonge ontwerper beïnvloed?
Visie is misschien een groot woord, maar Stelplaats heeft zeker bijgedragen! Ontwerpmatig heb ik nu toch al twee grote projecten gedaan. Bij het laatste project moest ik echt tot op het kleinste detail nadenken. Hoe maak je alles stevig vast, en zorg je ervoor dat het er ook goed uitziet? Dat is iets waar je tijdens je studie minder mee bezig bent. Daar is alles veel ‘hypothetischer’; je maakt iets, maar maakt het dan niet haha. Esthetiek is op school momenteel vaak gescheiden van de functie.
Het leukste aan het maken van zo’n scenografie, bijvoorbeeld de zomerbar, is het bouwen zelf natuurlijk. Tijdens de opbouw geef je de eenvoudigere taken vaak sneller uit handen, waardoor ik de complexere onderdelen – waar ik van tevoren al veel mee bezig was – zelf heb kunnen uitvoeren en dat gaf echt wel veel voldoening.
De zomerbar was een belangrijk onderdeel van de zomer van Stelplaats. Hoe sloot jouw ontwerp aan bij de sfeer en het doel van deze plek?
Een voorbeeld dat ik kan geven van een activatie, was toen het begon te regenen. Iedereen zit natuurlijk vooral buiten, maar vanaf het moment dat het echt ging regenen, gingen mensen ook binnen zitten, waar minder opvallende modules stonden die ik had ontworpen. Omdat je daar dichter op elkaar zat, en niet iedereen elkaar even goed kende, ontstonden er spontaan gesprekken. Het was interessant om dat te zien.
Ik denk dat mijn scenografie ook wel een zuiderse-vakantie-uitstraling gaf.
Hoe zie je de rol van Stelplaats verder ontwikkelen? Welke dromen of ideeën heb je voor de toekomst?
Een open atelier zou zeker cool zijn, met machines die je kunt gebruiken en waar continu gebouwd kan worden. Maar op zich is het hier echt al superleuk. De put in de hangar vind ik ook een interessante plek, misschien kan er nog wel iets mee gedaan worden. En ja, nu kijk ik eigenlijk vooral uit naar de nieuwe club!
Hoe heeft het werken aan dit project jouw persoonlijke groei als architect en creatieveling gestimuleerd?
Ik was verrast door mijn interesse in het managen van een complexer project. Het onderzoek naar materialen was boeiend, maar het effectieve bellen naar leveranciers en het aanvragen van offertes was wel echt een nieuwe ervaring voor mij. Stelplaats gaf me veel budget om mee te werken, wat me veel ruimte gaf. Maar ook, als ik iets over het hoofd had gezien en extra materiaal nodig had, was het ook geen probleem om dit aan te kaarten. Er werd niet van me verwacht dat ik alles meteen perfect uitvoerde. Het was een interessant leertraject: je denkt niet altijd aan de kleine dingen, ‘de finishing touches’, maar dat hoort ook bij het leerproces.
Uiteindelijk hebben we met een team van drie personen drie à vier dagen gebouwd aan de gehele constructie. Tijdens het bouwen merk je hoe belangrijk het is zo een project goed voor te bereiden. Een foutieve berekening kan er al voor zorgen dat de buiskoppelingen niet passen, wat cruciaal is voor de stevigheid van de constructie. Stelplaats had er ook wel voor gezorgd dat een ingenieur de tekening had nagekeken, en ik kreeg als feedback dat dit de stevigste constructie was die hij ooit bij Stelplaats had gezien. Daar was ik best trots op.
Imthyas raadt nog aan om mee de Sceno Labs te volgen, en misschien doet hij zelf ook weleens mee met Sceno Lab 4 — skate. Maar het is ook druk op school, ergens tussen het derde en het tweede jaar, veel werk!
Good Luck, merci voor de zomer!
Ruimte voor jongeren(cultuur)
met hal, keuken, club, zeefdrukatelier, skatepark, graffitimuur , sporthal, repetitieruimtes, fietsatelier, kinder- en jongerenpsycholoog