14/03/23
Interview: Lovesafely vzw met Kato Luykx

Hoe herken je een toxische relatie? Wat kan je doen als een vriend in een toxische relatie zit?
Belangrijke vragen met complexe antwoorden waar Lovesafely zich mee bezighoudt. Deze vrijdag organiseert de organisatie die toxische relaties bij jongeren bespreekbaar maakt een fundraiser in Stelplaats. Food, drinks en meer ter financiering van hun nieuwe videocampagne.
Amelie Lorent zat samen met oprichter Kato Luykx voor een gesprek over de missie van Lovesafely.
Wat doet Lovesafely vzw?
Lovesafely wilt toxische relaties bespreekbaar maken bij jongeren en hun tools en informatie aanbieden via onze website en sociale media. Veel jongeren weten nog niet goed wat een toxische relatie is en hebben het dan ook niet meteen door wanneer het hen overkomt. Daar willen wij verandering in brengen.
Er hangt nog steeds een groot taboe rond het topic en er bestaat een grote drempel om er info rond te delen of pagina’s zoals de onze te volgen. We proberen onze content zo toegankelijk mogelijk te maken, zodat het niet afschrikt. Momenteel werken we vooral met informatieve blogposts en Instagramposts, maar in de toekomst willen we het interactiever aanpakken. Binnenkort lanceren we bijvoorbeeld een videocampagne waarin jongeren aan het woord komen rond topics als red flags en gaslighting.
Ook speelden we onlangs een rode vlaggen spel op een Chiro waarbij de jongeren bewuster werden gemaakt van signalen van toxische relaties. Het is belangrijk om de jongeren zelf aan het woord te laten. Dat geeft ons ook meer inzicht in wat zij alarmerend vinden, want dat is vaak anders dan bij volwassenen. Wanneer je eerste romantische relatie toxisch is, herval je sneller in hetzelfde patroon. Daarom is het belangrijk om iedereen er op tijd bewust van te maken.
Hoe is jullie organisatie ontstaan?
Ik heb een master in de criminologische wetenschappen en werk rond sensibilisering van partnergeweld bij volwassenen. Steeds vaker kreeg ik vragen van vrienden en kennissen over toxische relaties en kwam al snel tot de conclusie dat er geen organisatie bestaat die zich specialiseert in het informeren over toxische relaties. Dus dan ben ik er zelf maar mee begonnen!
Onze website staat nu ongeveer een jaar online en sinds maart zijn we een officiële vzw. Heel veel mensen weten nog niet zo goed wat een ‘gezonde’ relatie is. Iedereen weet dat fysiek geweld niet kan, maar toch zijn er heel wat subtielere dingen waar men niet snel stil bij staat die indicaties kunnen zijn van een toxische relatie. En juist dat proberen wij aan te tonen.
Wat is je rol binnen de organisatie? Wie is nog betrokken in de organisatie?
Aangezien de expertise grotendeels bij mij zit, trek vooral ik de organisatie. We zitten met drie in de raad van bestuur en hebben 1 vrijwilliger die verantwoordelijk is voor de communicatie. Daarnaast werken we met nog wat vrijwilligers die vaak mee komen helpen. We combineren het allemaal met studies of werk en het vergt best wel wat tijd, dus het is een echt passieproject.
Hoe herken je een toxische relatie?
Er is geen checklist waaraan je toxische relaties kan herkennen en elke relatie is anders, dus je moet vooral je eigen situatie evalueren en aftoetsen. Jij beslist zelf wat jij acceptabel vindt.
Toch zijn er veelvoorkomende patronen die alarmerend zouden kunnen zijn. Zo zijn extreme jaloezie, niet met vrienden mogen afspreken, elkaars zelfbeeld omlaag halen en controlerend gedrag een paar voorbeelden van signalen dat er iets niet juist zit.
Dit betekent niet dat je het meteen moet uitmaken wanneer je deze dingen tegenkomt. Praat er op een rustige manier over met je partner. Emotioneel geweld valt niet te onderschatten. Geen enkele persoon is jouw mentale gezondheid waard.
Wat kan je doen als een vriend(in) in een toxische relatie zit?
Het belangrijkste is dat je er voor hen bent. Vaak merk je dat personen in toxische relaties erg afhankelijk zijn van hun lief. Daarom is het belangrijk dat zij een goed vangnet hebben, want ze gaan pas weg kunnen gaan wanneer ze zich daar klaar voor voelen.
Als je merkt dat een van je vrienden in een niet zo gezonde relatie zit, kan je er voorzichtig over proberen te praten met hen. Ga vooral niet het gesprek uit de weg en maak duidelijk dat je er voor hen bent, maar forceer niets. Het kan al een grote stap zijn om erover te praten, dus probeer begripvol te zijn en verwijt je vrienden niets. Bovendien moet je ook oppassen dat het niet op jullie vriendschap weegt en het niet te zwaar wordt voor jou.
Ook in platonische relaties moet je je grenzen stellen en je eigen mentale gezondheid voorop plaatsen!
Welke organisaties kunnen je, naast LoveSafely, helpen wanneer je in een toxische relatie zit?
Als je nood hebt aan een babbel kan je steeds bij AWEL of het JAC terecht. Hier kan je terecht voor allerlei zorgen, niet enkel relaties. Je kan ook naar 1712 bellen, dat is een hulplijn voor seksueel misbruik en geweld. Op onze website kan je een volledige lijst terugvinden met andere organisaties die graag helpen.
Heeft het internet (vormen van) toxische relaties veranderd?
Zeker! Series en platformen als TikTok zorgen voor een vertekend beeld over relaties bij jongeren. Wanneer een van je idolen een niet zo gezonde relatie ondergaat op je tv scherm, en daar niet bij stil wordt gestaan, ga je dit niet meteen als problematisch ervaren.
Toxische trekjes als controlerend gedrag en jaloezie worden geromantiseerd in series en TikTokfilmpjes, waardoor jongeren hun relaties gaan spiegelen aan deze eigenschappen. Dat is niet oké.
Het is belangrijk om tegengewicht te bieden en dat proberen wij te doen. Beetje bij beetje hopen we hierdoor jongeren bewust te maken dat het ook anders kan.
Op 17 maart organiseer je een evenement in Stelplaats. Kan je hier wat meer over vertellen?
Klopt! We organiseren een benefiet om onze videocampagne te financieren. JEZ! (Jong En Zot, de opvolger van Rode Neuzen Dag) had een subsidieoproep gelanceerd waarbij je je project kon indienen. Al het geld dat wij verzamelen wordt verdubbeld door hen.
Verwacht je aan een gezellige avond met gezelschapsspelletjes, lekker eten en spannende drankjes. Er zal ook een tombola zijn met leuke prijzen, zeker komen dus! Als je er niet bij kan zijn, kan je ook wafels bestellen via onze sociale media en website.





Ruimte voor jongeren(cultuur)
met hal, keuken, club, zeefdrukatelier, skatepark, graffitimuur , sporthal, repetitieruimtes, fietsatelier, kinder- en jongerenpsycholoog, jongerenwerking