Interview: Clubdiner met Nek Chonyut | Stelplaats

10/12/21

Interview: Clubdiner met Nek Chonyut


Interview: Clubdiner met Nek Chonyut


Wat voor Nek Chonyut (23) begon als een passie, als ‘kotchef’ voor vrienden, groeide al snel uit tot een heus cateringbedrijf. Met ‘The Cook Nek’s Door’ zal hij het eten voor het Clubdiner verzorgen. Vooraf is Nek blij eens te kunnen praten over meer dan zijn gerechten alleen. “Ik heb nog weinig de kans gekregen om echt over het koken zelf te praten, over mijn passie en filosofie.” Bij deze Nek, laat je gaan!


Waarvan komt die passie voor koken dan?


Ik weet dat het cliché klinkt, maar eigenlijk van jongs af aan. Als vierjarige jongen kookte ik al voor mijn grootmoeder en mezelf. Ik herinner me bijvoorbeeld ook dat andere kinderen na school gingen spelen. Ik, daarentegen, ging naar de supermarkt om direct daarna de keuken in te kunnen vliegen.

Tot op de dag van vandaag is die passie voor koken gebleven. Ook nu kan je me na mijn shift in de horeca vaak nog om half 1 ’s avonds achter mijn kookpotten vinden. Koken brengt me tot rust. Koken is gewoon écht mijn passie.


Wat is jouw kookfilosofie?


Naast mijn passie voor koken, heb ik ook een passie voor de mens. Daarom ook dat ik psychologie studeer! Ik probeer deze twee passies te combineren in mijn koken. Nee, ik kook niet zomaar, ik kook vóór mensen. Het sociale aspect is belangrijk voor mij.

Zo wil ik actief in dialoog gaan met mijn klanten. Ik wil ze vertellen waarom ik bepaalde ingrediënten gekozen heb, waar ze vandaan komen, ze eventueel een leuke persoonlijke anekdote meegeven, etc. Ik vertel met mijn gerechten graag een verhaal en dat moet verteld worden in het gezelschap van mensen.


Het klinkt alsof eten bij jou om de totaalervaring draait?


Ja, exact. Eten is en moet ook een totaalervaring zijn. Er is zoveel lekker eten in de wereld, maar de extra dimensie ontstaat net wanneer een chef er zijn passie bij vertelt.

Verder vind ik ook dat eten vandaag de dag door veel mensen louter en alleen als brandstof wordt gezien, als ‘manier om de maag te vullen’. Ik wil ze echter doen inzien dat eten veel meer is dan dat. In Thailand bijvoorbeeld, mijn land van origine, is elke belangrijke gebeurtenis altijd gekoppeld aan eten.


Het is dan ook de Thaise keuken waarin je je specialiseert met The Cook Nek’s Door?


Ja. Het is een belangrijke manier voor mij om in touch te blijven met mijn roots. In mijn omgeving ken ik niet zoveel Thaise mensen, dus met koken kan ik dat contact wel blijven behouden. Het geeft me ook een manier om meer te weten te komen over mijn land van origine. Ik blijf altijd maar ontdekken!


Hoe probeer je vast te houden aan de Thaise keuken?


Mijn missie is om de echte smaken, niet-verwesterd en niet-verwaterd, over te brengen op mijn publiek. Ik wil ze van het echte Thailand laten proeven, wat niet altijd even gemakkelijk is! Zo pas ik de pikantheid van mijn gerechten niet aan. Mocht ik dat wel doen, dan zouden andere smaken daaraan tenietgaan. Daarom raad mijn klanten ook aan: Probeer tijdens het sterven ook de andere smaken te proeven en te waarderen. Pikantheid kan je vinden op de grens tussen pijn en plezier.


Ten slotte: Wat kunnen de Clubdineerders verwachten in Stelplaats?


Pure en simpele Thaise gerechten. Het is een soort ode aan de simpele ingrediënten waarbij het hem vooral zit in techniek. Verder wil ik tonen met welke herbs and spices ik opgegroeid ben en hoe deze verfijnd gebruikt worden in de Thaise keuken.

Alle gerechten voor Stelplaats heb ik bovendien al heel vaak gemaakt. Ik ben er echter van overtuigd dat je altijd kan blijven verbeteren in je eigen gerechten. Wat ik vorige week gemaakt heb, zal ik dan ook net een procent beter kunnen maken voor Clubdiner in de Stelplaats. Kom die ene procent dus zeker testen, zou ik zeggen!

Clubnacht jzbel web res 6
Schermafbeelding 2021 12 31 om 12 21 32
ANDERE BLOGPOSTS