Interview: scheefdruk | Stelplaats

29/03/22

Interview: scheefdruk


Het DIY zeefdrukatelier scheefdruk heeft zich ondertussen al ontwikkeld tot vaste waarde in Stelplaats. Het is de plaats bij uitstek om je helemaal uit te leven met zeef, inkt en textiel. Wij spraken met Aron en Chiel van Jeugdhuis Sojo, de organisatie achter het zeefdrukatelier.

Interview door Amélie Lorent.
Beelden door Clara Luyckx.


Waarom heeft jeugdhuis Sojo beslist om te beginnen met zeefdruk?


Aron: Sojo werkt samen met heel wat beginnende bandjes die na een tijd vaak voor de eerste keer merch willen maken. Dat willen ze meestal zo duurzaam mogelijk en kleinschalig houden. Dus we hebben eens nagedacht met enkele vrijwilligers over hoe we die druk zelf in handen konden nemen. Zo zijn we beginnen experimenteren met zeefdruk en gedurende een week of tien hebben we zelf deze techniek aangeleerd. Op het moment dat we het nog maar juist onder de knie hadden, kregen we al een aanvraag voor een workshop binnen. Zo is de bal aan het rollen gebracht, ondertussen werken we samen met heel wat meer organisaties dan enkel beginnende bands.


Dus jullie hadden zelf nog geen ervaring met zeefdruk?


Aron: Nee, we hebben samen een YouTube-filmpje gekeken en wat uitgeprobeerd. De eerste weken was het nog geen succes. Uiteindelijk hebben we het onder de knie gekregen, maar we leren nog iedere dag bij. Het is een blijvend leerproces.


Hoe werkt zeefdruk eigenlijk?


Chiel: Je begint met een ontwerp dat je kan printen op transparant papier. Dit ontwerp leg je dan op een zeef waar je een emulsie over doet en laat drogen in het donker. Wanneer je de zeef dan belicht, verhardt alles wat aan het licht kan. Dan duw je met behulp van een zeefdrukpers inkt door het sjabloon. Dat is de beknopte uitleg, de meer uitgebreide versie kan je horen tijdens ons workshopfestival deze paasvakantie (lacht).


Kan je ook thuis zeefdrukken?


Chiel: Ja! Ik heb samen met mijn broer een paar jaar geleden een pers gekocht die thuis staat. Het is een heel simpele pers met maar één zeef, iets helemaal anders dan de grote carrousel die hier in Stelplaats staat. Je kan het je dus zo simpel of moeilijk maken als dat je zelf wilt. In principe kan iedereen met stromend water en iets om licht mee af te dekken starten.


Stel, ik wil leren zeefdrukken. Kan ik dan bij jullie terecht?


Aron: Ja, wij zijn eigenlijk een doe-het-zelf atelier. We zien vooral twee groepen bij ons terecht komen. De ene groep heeft al een idee in gedachten en wilt een specifieke opdracht uitvoeren. Die nodigen we dan uit in ons atelier en leren dan op korte tijd de kneepjes van het vak aan. De tweede groep bestaat uit mensen die vooral de techniek echt willen ontdekken. Die nodigen we uit bij onze cursussen en workshops.


Waar ligt de grens van bedrukbaarheid?


Aron: Die zijn we nog aan het zoeken. We hebben ooit eens een muur bedrukt, en strings! Dat was een hele uitdaging, het resultaat was niet zo geslaagd. Meestal bedrukken we gewoon t-shirts, want het moet nog toepasbaar blijven.


"Het trotste ben ik op het feit dat we op wekelijke basis jongeren van eender welke achtergrond kunnen leren zeefdrukken."

– Aron


Op welk project zijn jullie het meest trots?


Aron: Een paar jaar geleden zijn we op Tomorrowland gaan drukken. We hebben ooit ook een opdracht gedaan voor een project in Trinidad en onlangs hebben we een atelier mee opgestart in Jordanië. Maar het trotste ben ik op het feit dat we op wekelijke basis jongeren van eender welke achtergrond kunnen leren zeefdrukken. Zelfs mensen met een fysieke of mentale handicap kunnen we op een korte tijd leren zeefdrukken.


Stel, je krijgt carte blanche. Wat zou je dan eens willen zeefdrukken?


Aron: Ik zou het leuk vinden als er meer kunstenaars met zotte ontwerpen naar ons zouden komen. De meeste mensen denken niet veel verder dan een zwarte, abstracte tekening. Hoe moeilijker de ontwerpen, hoe interessanter voor ons.

Chiel: Ik daag mezelf graag uit, je voelt dat dit ook de mentaliteit is van iedereen die hier werkt. We zoeken constant naar vernieuwing en verbetering bij scheefdruk.

CL Ar A 1 1
CL Ar A 92 1
CL Ar A 100 1
CL Ar A 78 2
CL Ar A 76 1
CL Ar A 81 1
CL Ar A 97 1
ANDERE BLOGPOSTS