Interview: Skatecafé met Vzweetje | Stelplaats

25/02/22

Interview: Skatecafé met Vzweetje


De hele krokusvakantie lang wordt Stelplaats omgetoverd tot skatecafe. Van discoskaten met DJ’s tot een contest op de miniramp. Organisator Vzweetje heeft vanalles in petto voor ons. Met alvast veel goesting in en in afwachting tot, spraken wij met Nathan, één van de bezielers van het Vzweetje.


Kan je kort uitleggen wat Vzweetje exact doet?


Wij organiseren alles wat met skaten te maken heeft in en rond Leuven. Zo proberen we skaten onder andere toegankelijk te maken voor iedereen. We hebben al workshops gegeven in samenwerking met Fedasil of voor mensen met een handicap.

Verder proberen we ook vooral een spreekbuis te zijn tussen de Stad Leuven en de skategemeenschap. Hoewel we zelf altijd zullen opkomen voor de skaters, is het toch ook voor de Stad interessant. Dankzij Vzweetje is er één algemeen aanspreekpunt voor de hele Leuvense skategemeenschap.


Leuven heeft een best grote skatescène, hoe komt dat?


De Leuvense skatescène was al groot — toch wel een dikke shoutout to Twits hiervoor — maar dankzij corona is die nog meer gegroeid. Zowel jonge mannekes als een meer volwassen publiek staan open om iets nieuws te proberen. Zij vertellen hun vrienden dan verder dat skaten echt wel ‘cool’ is en zo krijg je al gauw een sneeuwbaleffect dat meer en meer mensen in de scène binnenbrengt.


Wat maakt skaten dan zo ‘cool’?


De troef van skaten is, volgens mij, dat het een niet-georganiseerde activiteit is. Je kan altijd op jouw plank springen voor een sessie. Er zijn ook geen regels over wat wel of niet kan. Je bent vrij en kiest zelf je grenzen. Als je die grenzen dan vervolgens ook nog eens zelf kan verleggen, krijg je al helemaal een goed gevoel.

Maar misschien nog belangrijker dan dat, is het sociale gegeven van skaten. Je krijgt er een hele community bij waar je voor alles en nog wat bij terechtkan.


De krokusvakantie in Stelplaats staat volledig in het teken van skaten. Wat kunnen we verwachten van deze week Skatecafe?


Ik denk gewoon héél véél skaters die héél hard zullen skaten. Verder verwacht ik ook een aangename sfeer waarin iedereen zal samenwerken. Op andere skate-evenementen zagen we bijvoorbeeld dat jongeren spontaan wouden meehelpen. Het wordt dan een evenement voor en door jongeren.


Heeft Skatecafé een bepaald doel?


Naast gewoon heel hard skaten, willen we met Skatecafé ook subtiel inspelen op de vraag naar meer indoor skateruimte in Leuven. We willen de stad tonen dat desondanks de extra ruimte tijdens Skatecafé (de grote zaal in Stelplaats), het nog steeds te veel volk opeen is.


Wanneer we ten slotte — nieuwsgierig als we zijn —nog vragen naar de naam Vzweetje, verschijnt er een grote glimlach op het gezicht van Nathan.


Onze naam Vzweetje is er omdat we eigenlijk nog altijd geen echte naam hebben. We konden op niets komen dus bleven we maar zeggen: ‘Doen we dit met het vzweetje?’ of ‘Het gaat goed met vzweetje!’. Nadien zijn er nog speciale ‘naam’-vergaderingen geweest, maar we vonden niets beter. Én de naam Vzweetje is nu natuurlijk ook al ingeburgerd begrip bij onze jongeren.


Ook al zin gekregen om die nieuwe miniramp uit te proberen? Zak vanaf zaterdag 26 februari t.e.m. donderdag 3 maart af naar Stelplaats! Ontdek het volledige programma hier.

Vzweetje stelplaatssports web res 1
Vzweetje stelplaatssports web res 13
Vzweetje stelplaatssports web res 17
Vzweetje stelplaatssports web res 20
Vzweetje stelplaatssports web res 44
Vzweetje stelplaatssports web res 24
ANDERE BLOGPOSTS