Interview: Stel Tentoon #2: Elfride & Elise | Stelplaats

17/03/21

Interview: Stel Tentoon #2: Elfride & Elise


STEL TENTOON EXPO #2 - ELFRIDE & ELISE (MIJNLEUVEN)


Vanaf vrijdag 19 maart tot en met zondag 28 maart kan je op Stelplaats de kunst van Elfride & Elise bezichtigen. Deze twee vriendinnen kennen elkaar al vanaf de lagere school, het was dus vanzelfsprekend om voor hun eerste expo de handen in elkaar te slaan. Tijdens Stel Tentoon #2 tonen ze hun evolutie en de zoektocht naar hun artistieke identiteit.


Kunnen jullie wat meer vertellen over de expo?


Elfride: De laatste tijd zijn er niet veel tentoonstellingen geweest, dankzij corona, dus nu hebben we een kans om onze werken aan het publiek te laten zien. We zijn nog op zoek naar wat we echt willen doen en welke richting we willen uitgaan. Je zal dus vooral de zoektocht naar onze artistieke identiteit kunnen zien.

Elise: We hebben voor deze tentoonstelling geen extra werken gemaakt, vooral bestaande. Wel zal er een evolutie te zien zijn in onze werken, vooral bij Elfride, zij heeft zich de laatste tijd vooral beziggehouden met tekenen. Ikzelf ben met van alles en nog wat bezig: tekenen, maar ook schilderen en klei en grafiek voor mijn opleiding Plastische Opvoeding in het secundair onderwijs.

Elfride: Je zal ook veel verschillende thema’s zien bij ons, we hebben ons niet toegespitst op één bepaald onderwerp.

Elise: En ook studies, zoals kleuren mengen en studies naar het tekenen van een menselijk lichaam, krijgen een plaats in onze expo.


Hebben jullie een favoriet werk dat jullie gaan tentoonstellen?


Elise: Mijn favoriet werk staat toevallig al op de website, het keramiek beeldje met geometrische vormen. Dat was mijn eerste keramieke ervaring en ik vond dat heel tof om te maken, ik word daar nog altijd blij van als ik ernaar kijk.

Elfride: Voor mij is het een tekening van een jaar of twee geleden van een meisje in een zetel. Voor die tekening heb ik geëxperimenteerd met verschillende texturen, zoals ecoline, pastelkrijt en potlood. Het resultaat was iets wat ik niet had verwacht, dus daarom is het één van mijn favorieten. Mijn andere favoriet is er eentje uit een reeks van potloodtekeningen met een witte passe partout. De tekening in kwestie is gebaseerd op een foto van mijn moeder en mijn broer. Omdat het een foto van de familie is, geeft dat toch meer eigenheid, vind ik.

Elise: Ik heb eigenlijk ook wel een favoriete tekening dan. Het is er eentje van een kaketoe, met inkt, pastelkrijt en houtskool, omdat die tekening zowel heel zwart als heel kleurrijk is. Ook vond ik dat een leuke tekening om aan te werken, omdat die vrij snel op papier stond. Normaal gezien werk ik heel traag, dus het was eens leuk om zo vlot te kunnen werken.


Hoe hopen jullie dat het publiek de expo zal beleven?


Elfride: Ik hoop dat ze er vooral van genieten en een toffe namiddag of avond hebben. We willen vooral aan mensen laten zien wat we doen en onszelf even voorstellen. We zoeken er niet al te veel achter.


Jullie hebben ook een playlist opgesteld met jullie favoriete muziek. Waarom de keuze voor deze muziek?


Elise: Ik zet eigenlijk niet zo vaak muziek op om te werken, omdat ik al zoveel lawaai heb tijdens de dag van mijn klaskindjes. Maar als ik dan wel muziek opzet is het vaak popmuziek of muziek die herinneringen losmaakt. Een vriendin had mij bijvoorbeeld eens last-minute uitgenodigd voor het concert van Dermot Kennedy, en toen hij ‘Power Over Me’ speelde, gaf mij dat kippenvel. Daarom staat dat in mijn playlist.

Elfride: Ik zet ook niet zoveel muziek op als ik tekeningen maak, maar muziek waarmee ik een band heb en herinneringen losmaakt, dat vind ik altijd wel goed. Ik heb Kate Bush bijvoorbeeld een plekje gegeven in mijn playlist, omdat haar cassettes vaak gespeeld werden in de auto vroeger.


Hebben jullie tips voor creatieve jongeren die niet goed weten waar te beginnen?


Elise: Workshops volgen is altijd goed.

Elfride: MIJNLEUVEN is een hele goede springplank. In het begin is het altijd wel wat zoeken naar locaties waar je kan tentoonstellen en het hoe en wat van het hele verhaal, maar zulke netwerken kunnen jou ondersteunen. Doe het gewoon, door stap voor stap dingen te proberen en te zien wat het geeft.

Elise: Ga ervoor.


Interview en beelden door Annelies Rom.

IG ELFRIDE
IG ELISE
STT8
STT9
STT2
STT10
ANDERE BLOGPOSTS