17/12/20
Interview: nacht selecteert
2020 had een feestjaar moeten worden, met uitverkochte clubnachten en een Open Air in de zomer, maar deze plannen werden in maart gruwelijk een halt toegeroepen. Nacht bleef echter niet met de handen in het haar zitten en werkte aan nieuwe dingen, zoals een interessante Nachtwandeling en leuke pakketten voor thuis.
Hoe kijken jullie terug op 2020?
Hans Empereur: We waren goed bezig, we hebben in 2020 vier feesten gegeven waarvan de helft uitverkocht was, dus het is zeker jammer om deze goede flow te moeten doorbreken. We houden allemaal erg van uitgaan, het is deel van onze identiteit en hoe wij sociaal zijn. Nacht is een uitlaatklep voor creativiteit en we feesten natuurlijk ook heel graag, en zien ons publiek ook graag feesten.
Tijdens de eerste lockdown hebben we de sluiting van clubs positief proberen te buigen, gelinkt aan de vele “take-away” concepten en een ‘take-away nacht’ verkocht. De zomer zag er al beter uit, we hebben toen wat programma kunnen maken, zei het kleiner en meer intiem. In de herfst hebben we een Nachtwandeling door Leuven gemaakt. Het is toch wel echt een ding van deze tijd, dat wandelen. Als je me een jaar geleden had gezegd dat het meest spannende project van dit jaar een nachtwandeling zou zijn, had ik eens goed gelachen… Tenslotte zijn we ook bezig met een kerstpakket, om het clubgevoel toch een beetje naar de huiskamers te brengen.
Hans Steenberghs: we proberen onszelf vooral relevant te houden. Het blijft jammer, want het enige wat mensen willen is gaan feesten, wat nu echt écht niet gaat. Uiteindelijk moet je dan tijd steken in iets dat je niet wil doen, je blijft dan een beetje rond de pot draaien. Het blijft zoeken naar alternatieven.
Neil: We wachten samen op het eerste feest dat we kunnen geven.
"Op het moment dat het weer mag, gaan we struikelen over de flyers en affiches"
> HANS EMPEREUR
Wat doet nacht normaal?
Hans Steenberghs: nacht geeft invulling aan de nachtclub van Stelplaats, welke grenzend is aan grote hal en het atelier van Broeiplaats. Onder normalere omstandigheden organiseren we om de twee weken een clubnacht. We doen alles zelf, van de bookings tot het oprapen van de bekertjes.
Hans Empereur: We willen feesten organiseren, vooral omdat we aanvoelden dat er na de sluiting van grote clubs als de Silo en Der Machine nood was aan een vervangend concept.
Hans Steenberghs: het aanbod van de Oude Markt is anders, daar vind je ook leuke concepten, maar geen tweewekelijks concept zoals nacht dat is.
Hoe zien jullie de toekomst van het nachtleven en nacht?
Hans Steenberghs: Uiteindelijk gaan mensen niet anders feesten door corona, denk ik. Op professioneel niveau gaan er wel veranderingen zijn, zoals mensen die andere wegen inslaan en ander werk hebben gezocht, maar grotendeels blijft alles hetzelfde, denk ik.
Hans Empereur: Op het moment dat het weer mag, gaan we struikelen over de flyers en affiches. Zeker mensen die om professioneel feestjes organiseren, kunnen niet anders dan vol gas geven wanneer het terug kan. Bij nacht doen het allemaal vrijwillig, dus voor ons is het gewoon “jammer” dat we niets mogen organiseren.
Neil: Ik denk wel dat, wanneer de clubs terug openzijn, het eerst allemaal heel strikt gaat zijn, met temperatuurmeting en een certificaat van vaccinatie eventueel. Maar dan denk ik ook wel dat we enkele jaren verder veel vrijer en ruimdenkender zullen zijn, zoals de Val van de Berlijnse Muur, om een hele grote vergelijking te maken. Alle remmen gaan los dan.
Hans Steenberghs: mensen hunkeren naar de gevoelens die we normaal uit feesten halen.
Hans Empereur: Verder is Leuven ook op zoek naar een nieuwe club, waar we allemaal heel blij mee zijn, want het is ook iets wat Stad Leuven niet alleen ondersteund, maar ook echt uitdraagt. Het staat echt in het Meerjarenplan van de stad en dat is niets dan goed nieuws.
Neil: Ik denk ook wel dat we met nacht het goede signaal hebben gegeven aan de stad. Door deze initiatieven laten we zien dat een club wel belangrijk is en ook gewoon kàn, zonder te veel negatieve aspecten. Nachtplan – een andere organisatie gelinkt aan de jeugddienst, gaat hier beleidsmatig mee aan de slag en is de motor in dit verhaal. Ik ben echt het proces aan het afwachten en ben benieuwd hoe dat zal eindigen.
Nacht staat aan het begin van haar traject. Wanneer is de doelstelling van nacht bereikt volgens jullie?
Hans Empereur: We zijn allemaal begonnen met het idee “wij willen feesten organiseren”. Door dit gevoel heeft nacht vleugels gekregen. STELPLAATS is een tijdelijke plek, dus we zijn ook met deze intenties begonnen. Er is wel genoeg talent in ons team om ver te mogen dromen en ik hoop ook echt dat er mensen zich gaan kunnen professionaliseren en een rol zullen krijgen in het nieuwe clubverhaal van Leuven, als ze dat zouden willen.
Wie of wat inspireert jullie?
Neil: Ik denk vooral de eigen ervaringen, we ontdekken allemaal graag nieuwe muziek. Dan sta ik op een festival of een feestje en denk ik: “Wauw, deze artiest zou ik graag zelf eens boeken”.
Hans Empereur: De School in Amsterdam vond ik altijd een lichtend voorbeeld, ik stond er altijd bewonderend naar te kijken. Met de hele controverse rond Black Lives Matter zijn ze wat van hun voetstuk gevallen, maar initieel was De School een heel inspirerend project. Muzikaal waren er ook wat raakvlakken, zo hebben we bij nacht al enkele van hun resident DJ’s uitgenodigd. Verder was het ook een plek met verschillende invullingen, zoals restaurants, expo’s en sportverenigingen. Ook binnen de ploeg inspireren we elkaar. We houden allemaal van elektronische muziek, maar binnen dit genre zijn er veel verschillende subgenres waarmee we elkaar laten kennismaken.
Hans Steenberghs: We vertrouwen elkaar daar wel in. Ik ben bijvoorbeeld niet echt bezig met muziekverhaal, maar meer met algemene werking en boekhouding, maar er is wel een vertrouwen in elkaar dat het wel in orde komt, we werken allemaal samen toe naar een gezamenlijk doel.
"Mensen hunkeren naar de gevoelens die we normaal uit feesten halen."
> HANS STEENBERGHS
Wat is jullie beste herinnering van nacht?
Neil: Dat is voor mij de dubstep nacht met J:Kenzo en het moment waarop hij NASA’s (een support act en legendarische Leuvense dubstepformatie) “Apple Juice” dropte. Dat is een track van tien jaar geleden. Deze zoveel jaren later terug horen in een hele andere setting, op een avond waar het zweet van het plafond druppelde, dat was echt een onvergetelijk moment.
Hans Empereur: drie keer, toch?
Neil: ja ze speelden de track drie keer, telkens met een rewind. De hele keet werd gek. Ook de samenwerking met C12 op 28 februari zal ik niet snel vergeten. Om één uur was het sold out en de sfeer was echt gek. Het was ook de eerste keer dat we samenwerken met C12 en sindsdien hebben we echt een goede relatie met hen opgebouwd.
Hans Steenberghs: de nacht met C12 had zo’n zotte atmosfeer en zo’n zieke energie, dat was voor mij ook één van de hoogtepunten. J:Kenzo herinner ik me inderdaad ook goed, omdat we toen voor de eerste keer goed veel tickets hadden verkocht.
Hans Empereur: Ik heb twee favoriete momenten. De eerste was de tweede nacht die we organiseerden, met Zaltan, een Franse DJ. Op die nacht heb ik na mijn shift mijn vriendin leren kennen. Mijn tweede favoriete moment was de oudejaarsnacht met Betonkust en Innershades. We hadden toen besloten iedereen een ontbijt te geven en ik was van team Keuken en stond broodjes met ei te bakken. Op een bepaald moment waren de broodjes even op en stond er 30 – 40 man “broodje met ei” te schreeuwen aan de keuken. Dat was echt een grappig moment, want Toon Roebben (ook iemand van het team) stond daar toen de menigte te dirigeren.
Wat is het beste advies dat jullie ooit kregen op creatief gebied?
Hans Steenberghs: Het is belangrijk dat je altijd een doel voor ogen moet hebben. Met een concreet plan bereik je meer, omdat het duidelijk is. Dat is een advies dat ik echt ter harte neem.
Hans Empereur: Mensen hebben heel vaak tegen mij gezegd: “doe het niet”, maar toch deed ik het wel. Dan liep ik 8 van de 10 keer keihard met mijn kop tegen de muur, maar voor de andere 2 keer dat het wel lukte, was ik dubbel zo blij.
Neil: Op Erasmus in Berlijn kwam ik de volgende Italiaanse uitspraak tegen: Chi va piano, va sano e va lontano, naar het Nederlands vertaald is dat “haast en spoed is zelden goed”. Als je dingen te snel gaat doen, ga je dingen over het hoofd zien. Ik ben altijd heel hyper en actief geweest, maar dit blijft toch in mijn hoofd nazinderen.
Wat zouden jullie aanraden aan andere jongeren die graag hun eigen dromen waarmaken?
Hans Empereur: jeugddienst, they know everything. De Jeugddienst van Leuven is zonder zever de motor van zoveel goeds in deze stad. Leuven mag zijn pollekes kussen. Heel veel Leuvense jongeren weten het niet echt goed, ze doen zo veel. Hun naam plakt er niet altijd op, maar ze doen zo veel en ze geven echt vleugels aan mensen. Dus ben je jong en heb je een idee? Ga dan naar de Brusselsestraat 61A.
Interview door Annelies Rom.
Beelden door Emma Hallemans.
Ruimte voor jongeren(cultuur)
met hal, keuken, club, zeefdrukatelier, skatepark, graffitimuur , sporthal, repetitieruimtes, fietsatelier, kinder- en jongerenpsycholoog, jongerenwerking