27/08/20
Stelplage on air x Interview met Fluki Agency
Lucas Vossen (18) en Korneel Peeters (18) van Fluki, hun nieuw platform voor Leuvense dj’s, praten over hun plannen en de Leuvense night scene. “We willen het potentieel van Leuvense dj’s tonen en hen tot buiten Leuven krijgen.” — Korneel Peeters
Waar komt de naam Fluki vandaan?
K: Lucas zijn mama noemt hem al sinds hij klein was Fluki. We hebben daar eigenlijk niet zo heel lang over nagedacht. We waren vooral bezig met het concept erachter. We zijn begonnen als ‘Fluki Agency’, maar we willen eerder richting een platform gaan, zonder winst te maken. We hebben aan de artiesten die we vertegenwoordigen gevraagd of we de naam ‘Fluki’ moesten veranderen, maar die zeiden allemaal dat ze het wel goed vonden. Dus we gaan het gewoon houden op ‘Fluki’.
Zitten er nog andere mensen in jullie team?
L: Wij beheren Fluki met twee. Maar we zijn wel een family waarin we onderling alles overleggen. Waar hebben onze artiesten nood aan: een nieuwe look? Posters? Een platform om bestanden te delen? Wij beheren het met twee, maar we bespreken alles met hen. We beseffen ook dat we onze artiesten echt nodig hebben om ons project draaiende te houden. Als we geen artiesten hebben, staan we nergens.
K: Lukas heeft onze website ontworpen, en zoekt ook uit hoe we alles legitiem kunnen doen. En ik ben meer bezig met de creatieve kant.
L: Ik ben eigenlijk de saaie boekhouder. Iemand moet het doen, hé.
Wat is jullie doel?
K: Dat gaan we altijd bij onze artiesten zelf checken. Maito bijvoorbeeld, de eerste dj die we bij Fluki hadden, wilde eens op Nacht draaien. Dus bekijken wij: hoe gaan we daarvoor zorgen? Wij hebben wel wat connecties omdat we allebei in de muziekindustrie zitten. We willen vooral het potentieel van Leuvense dj’s tonen en hen tot buiten Leuven krijgen.
L: Het is de bedoeling dat we hen ook financieel gaan helpen. We vragen wel een booking fee per booking die we doen, maar op het einde van het jaar vragen we aan onze artiesten waar ze nog financieel ondersteund kunnen worden met dat geld. Of we gebruiken het om hen te promoten op social media. Dat geld dient dus om de artiest vérder te brengen. Onze naam wordt daardoor trouwens ook bekender.
Is er nood aan die ondersteuning voor jonge artiesten in Leuven?
K: Ja. Je hebt bijvoorbeeld Stray Agency, die al twee jaar actief zijn. Maar die hebben wel al iets grotere namen: Bjeor heeft daar bijvoorbeeld onder gezeten. Die waren goed bezig, maar wij hadden de nood om wat kleinere artiesten te promoten. Gewoon artiesten waar wij persoonlijk iets in zagen.
L: Wij hebben ook drie edities van Bosrand gedaan. We zijn daar mee begonnen op ons 16 jaar. Dat was een kei toffe wereld, maar je merkte wel dat je al snel tegen veel botste. Voor artiesten die het wel kunnen, maar nog niet 100% de feeling hebben, is het leuk dat wij hen kunnen ondersteunen. Niet alleen om jezelf te verkopen als handelsproduct, maar ook om ze naar echt leuke zalen krijgen. En dan zien dat het tof is voor de feestgangers, de artiest, voor ons en voor de zaal zelf.
K: Ik merk dat als dj zelf ook. Ik word dan gevraagd om te draaien via Messenger, een beetje brikabrak, vaag geregeld. Maar nu heeft Lucas onze website uitgewerkt! Als je op een artiest drukt, komt er direct een deftig formulier om in te vullen. Met de capaciteit van de zaal, welke namen er op de line-up staan… Zo hebben wij meteen een beeld.
Hoe zit het met het Leuvense nachtleven?
L: Ik vind dat Leuven niet genoeg doet voor het nachtleven. Nacht is één van de enige grotere organisatoren. Enkel in de zomer zijn er wel een paar leuke festivals. Maar buiten Nacht, de Apero en misschien het STUKcafé is er eigenlijk niets vast in Leuven. Maar we hebben wel een afzetmarkt, vooral dus in de zomer met de festivals.
K: Ja, waar we wel naar uitkijken is Lemme Live, Hekerock, Ringrock, Speelplaatsrock… Die dingen vinden we wel goed. Voor de rest: de Apero, daar wordt heel veel gedraaid. Dat is een klein café, maar daar draaien wel altijd kwalitatieve dj’s. En Nachtplan is nu gelukkig ook wel bezig om de situatie te verbeteren. En da’s nodig. Hier in Stelplaats heb je de énige club in Leuven en die is eigenlijk superklein.
“Buiten Nacht, de Apero en misschien het STUKcafé is er eigenlijk niets vast in Leuven.” — Lucas Vossen
Wat zijn de plannen voor de toekomst? Gaan jullie uitbreiden buiten Leuven?
K: Wij zijn nog maar net afgestudeerd van het middelbaar, dus we zijn nog niet zo veel buiten Leuven geweest. Maar door onze connecties bij Stelplaats geraakten we bijvoorbeeld al tot bij de Serre in Hasselt. Of bij Kiosk Radio in het Warandepark in Brussel. Ik ga volgend jaar muziekmanagement studeren, zodat ik echt leer hoe het moet. Dan wil ik binnenkort Fluki, maar ook Bosrand, grootbrengen. Voor mij is het doel echt om Leuvense artiesten tot buiten Leuven te brengen.
Of toch hier blijven en de Leuvense night scene verbeteren?
L: Ja, Leuven gaat toch altijd in ons bloed blijven zitten. Dus we willen sowieso in de toekomst ook Leuven groter maken.
K: Onze Leuvense artiesten kunnen op hun beurt laten zien in andere steden hoeveel we te bieden hebben. Als wij Maito in Hasselt brengen om te draaien, dan gaan ze daar denken: ‘Ah, die komt van Leuven! Misschien moeten we daar toch eens gaan checken.’
L: Maar we zijn eigenlijk net gestart toen corona begon, dus onze eerste droom is om nu gewoon bookings binnen te krijgen. Ons systeem staat op punt, wij twee staan klaar om alles administratief te regelen, maar we moeten wel heropstarten.
K: Dat is het enige dat goed geweest is aan de coronacrisis: we hebben onszelf keigoed kunnen voorbereiden. We zijn er helemaal klaar voor.
Interview: MIJNLEUVEN
Beelden: Louis Miserez
Ruimte voor jongeren(cultuur)
met hal, keuken, club, zeefdrukatelier, skatepark, graffitimuur , sporthal, repetitieruimtes, DJ-studio, fietsatelier, kinder- en jongerenpsycholoog