Interview: Vijfvoortwaalf selecteert | Stelplaats

10/12/20

Interview: Vijfvoortwaalf selecteert


Vijfvoortwaalf maakt video’s. Video’s waarin hij zijn artistieke ei kwijt kan, zonder geassocieerd te worden met de mens achter de camera. Video’s waarin hij volledig zichzelf kan zijn, zonder zijn gezicht te laten zien. Hoe hij zelf naar zijn werk kijkt, vertelt hij aan ons in dit interview.


Je bent nog niet heel lang aan het werk als videograaf. Wat zijn de moeilijkheden als starter in het vak?


Ik heb twee jaar videografie gestudeerd in Brussel, dus had wel al heel wat kennis hierover. Na twee jaar ben ik gestopt en ben ik zelfstandig begonnen. Ik heb toen in het begin een paar opdrachtjes helemaal gratis gedaan om wat verder te leren, veel YouTube tutorials gekeken en mijn vrije tijd gebruikt om te netwerken met mensen.


Welke impact heeft de corona crisis op jou?


In maart was er helemaal geen werk, alles lag stil. Ik had het geluk om naast mijn videografie nog een andere job te vinden, maar het was even echt heel moeilijk. Ik heb een tijdje een job gedaan die niets met creativiteit te maken had, maar tegelijk was dat ook wel goed om helemaal los te komen en mijn brein rust te geven.


Waar ben je nu zoal mee bezig?


Momenteel heb ik verschillende projecten lopen. Ik ben aan het werk voor 30CC (het culturele centrum van Leuven) en ook voor Cirkus in Beweging. Hiernaast werk ik aan een videoclip hier en daar. Tenslotte denk ik er ook aan om in februari terug te gaan studeren. Genoeg te doen, dus.


Wat is de belangrijkste tip die je tot nu al kreeg?


Het is goed om soms helemaal afstand te nemen van jouw creatieve projecten, want soms is de inspiratie gewoon op. Dan is het beter om er even helemaal mee te stoppen, in plaats van door te blijven gaan met halve ideeën. Zo’n momenten zijn natuurlijk heel overweldigend. Toen ik dit meemaakte dacht ik echt in mezelf: “Doe ik het nog graag?”, maar het was gewoon een teken dat ik te veel opdrachten aannam. Het is soms gewoon genoeg.


Wat is jouw favoriete werk?


Dan ga ik voor het project over mentale gezondheid, in opdracht van MIJNLEUVEN. Daar werkte ik aan, samen met Emma. Een andere persoonlijke favoriet is een video die ik maakte samen met Caro, een vriendin van mij. Deze maakte ik aan het begin van de lockdown en gaat over het thema ‘eenzaamheid’. Het was één van de eerste keren dat ik mijn eigen gevoelens omzette naar bewegend beeld. Dat voelde supergoed en ik ben toch wel trots op het resultaat.


"Het is goed om soms helemaal afstand te nemen van jouw creatieve projecten, want soms is de inspiratie gewoon op."

– VIJFVOORTWAALF


Welk nummer heb je echt leren appreciëren in 2020?


Ik kies voor het nummer “Santi” van Sparki. Dit doet me denken aan warm weer, met mensen samen zijn… Dat gevoel miste ik wel deze zomer.


Welke lessen heb je geleerd in 2020?


Don’t take anything for granted. Toen het even moeilijker ging, en ik heel veel stress had, had ik tegelijkertijd toch wel een andere job en ik was daar wel echt heel blij mee, ook al was het niet de job die ik heel mijn leven wilde doen. We realiseren veel te weinig dat we in een luxepositie leven. De Westerse maatschappij is er eentje die het heel goed heeft, we hadden het erger kunnen treffen.


Wat neem je mee naar 2021?


Ik koos niet voor niets voor de naam Vijf Voor Twaalf. Het is namelijk altijd vijf voor twaalf. Als ik iets nice vind, twijfel ik niet. Ik wil me niet verantwoorden voor alle keuzes die ik maak. Ik probeer alles uit.


Interview door Annelies Rom.
Beelden door Emma Hallemans.

Website VV12
Daniël4
Daniël15
Daniël10
Daniël14
Daniël17
ANDERE BLOGPOSTS